Blog

interviuri, articole și noutăți

sergiu-cover-articol.001-1.jpeg
23/Iun/2017

Determinarea lungimii unui canal radicular este esențială în vederea finalizării cu succes a unui tratament endodontic. Instrumentarea, dezinfectarea, irigarea și obturarea canalelor trebuie făcute pe toată lungimea canalului pentru a crește șansele de succes a tratamentului. Această lungime poate fi măsurată cu ajutorul radiografiilor sau stabilită subiectiv în funcție de simțul clinic al fiecărui medic dentist. În prezent exista însă aparate speciale care pot măsura electronic această lungime. Stomatologia s-a adaptat așadar erei tehnologice în care trăim, iar acest aparat electronic denumit „apex locator” a devenit pentru medicul endodont ustensila de nadejde în determinarea lungimii canalului radicular. Dr. Sergiu Spataru

Principiul de funcționare este simplu, aparatul folosind doi electrozi pentru a închide un circuit. Așadar un electrod în formă de ansă se plasează pe buză iar celălaltă se conectează la acul cu care se curață canalul introducându-se mai apoi în canalul radicular. Datorită impedanței oferite de țesuturile moi, aparatul determină lungimea la care vârful acului introdus în canal ajunge la vârful rădăcinii (apexul radicular). Acest aparat afișează pe un ecran digital poziția vârfului rădăcinii, atenționând medicul și prin semnale auditive.    

Asemănător unui alpinist curajos care se va ajuta de echipamentele montane pentru a ajunge la apexul (vârful) muntelui, așa și endodontul iscusit se folosește de apex locator pentru a determina poziția exactă a vârfului rădăcinii.

 

Când medicul stomatolog recomandă un tratament endodontic, mulți pacienți se gândesc automat la un numar mare de ace mici, o folie de cauciuc ce invadează cavitatea bucală dar și multe vizite anoste la clinică, pentru un singur dinte. Dar, ce nu facem pentru a ne păstra dintele pe arcadă, nu? În schimb tehnologia de azi garantează simplificarea întregului proces: un singur aparat, contectat la un singur ac. De restul se ocupă dentistul. Ei bine, tot acest minim efort al apex locatorului devine necesar pentru tratarea cu succes a canalelor radiculare. 


molar-inferior.001.jpeg
23/Iun/2017

Obturaţiile cu amalgam (amestec de argint, pilitură de fier şi mercur) au fost, pentru mult timp, o soluţie în restaurarea dinţilor afectaţi de carii. Implicând costuri reduse şi având o bună durabilitate în timp, ele au fost realizate pentru prima dată în urmă cu mai bine de un secol şi continuă să fie executate, deşi popularitatea lor a scăzut odată cu eficientizarea obturaţiilor cu compozit.

Dincolo de concurenţa pe care le-au făcut-o obturaţiile cu compozit, mult mai estetice, de altfel, obturaţiile cu amalgam au pierdut în popularitate şi datorită temerilor conform cărora mercurul intrat în aliaj ar putea fi eliberat în organism, provocând, astfel, diferite afecţiuni.

În Suedia, spre exemplu, obturaţiile cu amalgam sunt interzise de aproape 10 ani. Întrucât mercurul poate cauza, se ştie, leziuni neurologice şi hepatice, amalgamul a fost privit cu tot mai multă circumspecţie, în ciuda faptului că nu a fost demonstrată ştiinţific legătură să cu apariţia anumitor boli. Din 1997, când Federaţia Dentară Internaţională şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au negat orice risc pe care obturaţiile cu amalgam l-ar putea avea pentru sănătatea pacienţilor şi până în prezent, nu s-a dovedit niciodată contrariul. Cu toate acestea există ţări precum Suedia în care amalgamul este interzis pentru folosire în stomatologie.

Ceea ce s-a confirmat, însă, din seria dezavantajelor obturaţiei cu amalgam, a fost faptul că această poate afecta rezistenţa dintelui. Dacă obturaţia cu amalgam este extinsă – şi, de obicei, este, fiindcă ea necesită o retenţie mecanică ce nu poate fi realizată decât prin îndepărtarea unei suprafeţe destul de mari de ţesut – rezistenţa dintelui scade iar şansele apariţiei fracturii dentare cresc.

Pe lângă teama de mercur, infirmată de autorităţile în domeniu, sau de caracterul lor total inestetic (de care unii pacienţi nu sunt, totuşi, deloc deranjaţi, deşi, în timp, dintele capătă o culoare gri, imposibil de corectat ulterior), slăbirea rezistenţei dintelui este, de fapt, unul dintre motivele importante pentru care obturaţiile cu amalgam au fost devansate de cele cu compozit.

Să ne zâmbim cu bine!

 


2016-10-20-20.59.03-1200x900.jpg
23/Iun/2017

Ca în fiecare an, și în 2017, vara nu vine doar cu soare, valuri de mare și relaxare!

Pentru studenţii la medicină dentară ea aduce şi practică de vara!

Ca orice student la stoma, am avut şi noi parte de aceste stagii şi ştim cât este de important că în urmă lor să fii mulţumit că ai evoluat, că ai mers un pas înainte în pregătirea ta ca viitor medic dentist!

Acesta este motivul pentru care MB Dental oferă studenţilor care au încheiat anul 3, 4 sau anul 5 posibilitatea de a se alătura echipei noastre pentru două săptămâni pe perioada vacanţei de vară pentru a se familiariza cu principiile endodonţiei moderne şi a microscopului endodontic.

Stagii practica

În urmă acestui stagiu de practică de vară veţi cunoaşte:

  • modul de organizare al unui cabinet privat;
  • lucrul la patru mâini;
  • realizarea planurilor de tratament complexe;
  • principiile de folosire a microscopului endodontic
  • tehnici de preparare rotativă a canalelor radiculare;
  • tehnică de obturare radiculară prin condensare verticală la cald;
  • restaurarea coronară a dinţilor trataţi endodontic

Formular de înscriere

Te invităm să te înscrii online (aici) până în 11 iunie 2017 iar noi îţi vom răspunde, cel târziu, luni, 19 iunie 2016.

În speranţa că veţi încheia cu bine sesiunea, va dorim vacanţă plăcută tuturor!


23/Iun/2017

“There are no old roads to new directions.” Aceasta este viziunea echipei noastre de endodontie la MB Dental, iar aceasta fraza explica foarte bine si motivul pentru care am ales endodontia: imi place sa adopt noutatile tehnologice, imi plac foarte mult gadgeturile și tot ce este hi tech iar endodonția e ramura stomatologiei care e evolaut spectaculos in ultimii ani...


23/Iun/2017

Apariţia radiografiilor dentare a fost un pas imens în dezvoltarea specialităţii noastre, însă, în timp, medicii dentişti şi-au dorit să poată vedea tridimensional în structurile anatomice, să navigheze prin imaginile radiologice pentru a extrage informaţii de detaliu, de mai mare fineţe pentru cazurile de implantologie, endodonţie, ortodontie, etc.


Urmărește-ne pe blog-uri

Ai întrebări?

0749 203 455
Clinica Cluj-Napoca

0746 200 274
Clinica Floreşti

Mesajul tău

© 2016 MB Dental. Toate drepturile rezervate de MB Dental.

  • Română
  • English