CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Igiena pacienţilor cu aparate dentare

19 aprilie 2011

Pacienţii cu aparate dentare au nevoie de îngrijiri speciale. Afectarea aparatelor duce aproape întotdeauna la prelungirea tratamentului şi necesită vizite suplimentare la cabinetul medicului ortodont.

Proxabrush

Menţinerea în stare de perfectă curăţenie a dinţilor şi bracket-urilor necesită mai multă precizie şi timp şi trebuie să se facă zilnic dacă dorim că dinţii şi gingiile să fie sănătoase în timpul şi la terminarea tratamentului. Pacienţii care nu îşi menţin dinţii curaţi au nevoie de vizite suplimentare la cabinet pentru curăţare profesională.

mouthwash

Medicul ortodont şi echipa sa vor învăţa pacienţii cum să îşi îngrijească dinţii, gingiile şi aparatul în timpul tratamentului.

Medicul ortodont va spune pacienţilor (şi/sau părinţilor) cât de des să se spele pe dinţi, cât de des să utilizeze aţă dentară şi, dacă este necesar, să sugereze mijloace auxiliare de întreţinere care să îi ajute să menţină o stare de sănătate excelenţă.

Aceştia trebuie să evite mâncărurile dure sau lipicioase.

Un bun motiv pentru a menţine dinţii, gingiile şi aparatul curate pe timpul tratmentului îl constituie faptul că dinţii curaţi şi sănătoşi se mişcă mai repede! Aceasta va scurta timpul de tratament în mod considerabil.

O bună cooperare cu pacientul înseamnă că acesta nu doar urmează instrucţiunile medicului asupra igienei orale şi a dietei, dar este şi un partener activ în cadrul tratamentului ortodontic.

aparat-ortodontic

Tratamentul ortodontic reuşit necesită o cooperare consistentă între ortodont şi pacient. Pentru a duce cu succes la capăt planul de tratament, pacientul trebuie să îşi cureţe cu grijă dinţii, să poarte elasticele sau alte dispozitive prescrise de ortodont, să evite alimentele ce pot deterioara aparatul şi să respecte programările. Afectarea aparatelor poate lungi timpul de tratament şi poate avea un efect nedorit asupra rezultatelor obţinute. Dinţii şi maxilarele se pot deplasa spre locul dorit doar dacă pacientul utilizează dispozitivele indicate de medic. Pacienţii care se preocupă de tratamentul lor fac că ei înşişi să arate bine, iar medicul să obţină rezultate.

Pentru a menţine dinţii şi gingiile sănătoase, vizitele regulate la medicul de stomatologie generală trebuie să continue pe tot timpul tratamentului.

Pe dinţi pot apărea pete albe numite “decalcificări”, în cazul în care igienă dentară este deficitară. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată în mod regulat, pacientul poate prezenta o boală parodontală. Din acest motiv, medicul ortodont şi echipa sa, medicul stomatolog şi igienistul subliniază importanţa igienei dentare – pentru buna sănătate a pacientului.

Sfaturi de igienă pentru purtătorii de aparate dentare:

  1. Periaţi-vă dinţii de trei ori pe zi (după fiecare masă), folosind pasta de dinţi cu fluor.
  2. Folosiţi o periuţă specială ortodontică – are perii moi şi smocurile din marginea capului sunt cu 1-2 mm mai lungi decât smocurile din mijloc, tocmai pentru a curața simultan şi aparatul dentar, şi dinţii.
  3. În lipsa periuţei ortodontice puteţi opta pentru o perie de dinţi moale. Periile moi pătrund mai bine în regiunile retentive, decât periile medii şi dure.
  4. Insistaţi cu peria îndeosebi în zonele dintre bracketurile metalice şi gingie.
  5. Periajul să dureze cel puţin 3 minute.
  6. Tot pentru curăţarea eficientă a zonelor din jurul bracketurilor metalice sunt recomandate şi periuţele interdentare sau periuţele unismoc (cu un singur smoc).
  7. Folosiţi în fiecare seară aţă dentară pentru a curăţa spaţiile dintre dinţi. În acest scop sunt disponibile dispozitivelor speciale care permit trecerea firului prin spaţiul dintre dinte şi aparat (un dispozitiv sub formă de furcă, având un braţ mai îngust şi unul mai lat, de capetele cărora se fixează aţa dentară).
  8. Dacă aveţi periuţă electrică, folosiţi capete de perii moi şi dacă viteză se poate regla, setaţi viteza cea mai mică pentru a preveni deteriorarea aparatului ortodontic. Din aceleaşi considerente, evitaţi contactul dintre partea din spate a periuţei (plastic mai dur) şi bracketurile metalice.
  9. Poate fi extrem de util şi duşul bucal (irigatorul bucal) care îndepărtează resturile alimentare cu ajutorul unui jet pulsatil de apă.
  10. În fiecare seară, după periajul dentar, folosirea aţei dentare şi curăţarea limbii, clătiţi gura cu apă de gură ce conţine fluoruri, timp de cel puţin 30 de secunde. Fluorul vă va proteja dinţii de carii. În locul apei de gură puteţi opta pentru geluri cu fluor.

Foarte importante în timpul tratamentului ortodontic sunt şi vizitele la stomatolog, ocazie cu care medicul va ajusta aparatul şi va verifica buna funcţionare a acestuia. În general aceste vizite se programează la intervale de 1-2 luni, în funcţie de tipul tratamentului.

Respectaţi indicaţiile medicului stomatolog!


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: