CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Percepția pacienților față de tratamentele endodontice

Dr. Sergiu Spătaru
Dr. Sergiu Spătaru
21 ianuarie 2024

Este greu să ai o părere despre ceva ce nu știi cu exactitate, dar mai ales despre ceva ce nu este vizibil. Pe lângă arhicunoscutele obturații („plombe”), lucrări protetice („dinți falși”), extracții și implanturi, majoritatea pacienților știu doar că în anumite momente trebuie scos nervul; și cam atât. Aici intervenim noi, medicii endodonți, care, în primul rând, trebuie să explicăm cu exactitate și pe înțelesul fiecăruia, ce facem noi exact, care sunt consecințele, alternativele și necesitatea manoperei. Acest dialog este foarte important și nu derulăm tratamentul până când pacientul nu este pe deplin lămurit. Având această abordare, urmărim să scădem reticența pacientului când este vorba de un tratament de canal. Există cazuri extreme în care s-au produs distrucții mari ale osului din jurul vârfului rădăcinii, acestea repetându-se în totalitate după încheierea tratamentului de canal, așa ca în cazul din Fig. 4.4.1.

Figura 4.4.1
Figura 4.4.1

Există o percepție în rândul pacienților conform căreia extirparea nervului ar fi sinonimă cu moartea acelui dinte. Din fericire noi endodonții credem și în „viața de după moarte”. Prin tratamentul de canal reușim să evităm o extracție și apoi un viitor implant, păstrând dintele natural. Acesta este avantajul major. Conform literaturii științifice rata de succes, însemnând lipsa problemelor ulterioare, trece de 90%.

Într-adevăr, realizarea tratamentului de canal presupune, pe lângă îndepărtarea nervului, și sacrificarea unei părți din dinte, însă faptul că aceste tratamente se realizează la microscop, ne dă posibilitatea să fim extrem de conservativi cu dinții. Restaurarea adecvată a coroanei dentare după un tratament de canal scade substanțial posibilitatea de apariție a complicațiilor. Exemplu avem în acest caz de proces carios cu afectare pulpară, unde s-a îndepărtat, minim invaziv, doar țesutul afectat și s-a refăcut corespunzător peretele dentar (Fig. 4.4.2). Mai apoi a urmat tratamentul de canal. (Fig. 4.4.3)

Figura 4.4.2
Figura 4.4.2
Figura 4.4.3 a
Figura 4.4.3 a
Figura 4.4.3 b
Figura 4.4.3 b

Mulți dintre pacienți sunt într-adevăr mai reticenți, având în vedere că tratamentul unui canal nu e vizibil cu ochiul liber, iar rezultatul este apoi greu de evaluat vizual spre deosebire de o coroană dentară sau fațetă din ceramică. Mereu am pornit de la premiza că un pacient trebuie să înțeleagă sensul și rostul unui tratament pentru a-i aprecia utilitatea și importanța ca parte integrantă în planul său de tratament global. În acest context, investim mult timp în a explica pacienților că tratamentul endodontic a unui dinte reprezintă fundația pe care se construiește apoi, exact ca în cazul unei case, părțile vizibile, adică coroana. Fără o fundație sănătoasă nu există tratamente estetice de succes, nici din ceramică, nici din zirconiu. Deseori utilizăm elemente care să ne ajute în explicații: poze realizate la microscop, radiografii 2D și 3D, planșe etc.

Chiar dacă rezultatele muncii noastre se observă mai puțin în cavitatea bucală, asta nu înseamnă că aceste tratamente nu sunt necesare. Este datoria noastră să explicăm rolul lor, pentru a păstra în cavitatea bucală acei dinți care poate acum câțiva ani sau în alte condiții ar fi fost extrași.

Bibliografie:

  • Seltzer and Bender’s Dental Pulp, Second Edition Author: Hargreaves, Kenneth M.; Goodis, Harold E.; Tay , Franklin.
  • Endodontic Failures-A Review, Dr. Sadashiv Daokar, Dr.Anita.Kalekar Ørstavik D, Qvist V, Stoltze K. A multivariate analysis of the outcome of endodontic treatment. Eur J Oral Sci. 2004;112:224–30.

micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: