CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Ce este un tratament endodontic si in ce consta?

04 octombrie 2017

Ce este un tratament endodontic si in ce consta? (tratament de canal, radicular sau extractia nervului)

Endodontia se ocupa de interiorul (Endo) dintelui (Dontia) fiind o specialitate separata in stomatologie. Interiorul dintelui contine tesut moale numit pulpa dentara si este compusa din: vase sanguine, nervi, celule specializate. Spatiul care adaposteste acest tesut moale se numeste camera pulpara iar prelungirile sale de-a lungul radacinilor se numesc canale radiculare. Nervii si vasele sanguine patrund in dinte printr-o mica deschidere (gaura) numita apex situat la capatul canalului, de regula in varful radacinii. Tesuturile care inconjoara radacina poarta denumirea de parodontiu iar parodontiul situat la varful radacinii langa apex se numeste parodontiu apical.

1.1 De ce este necesar un tratament endodontic?

Un tratament endodontic urmareste sa elimine tesutul inflamat sau infectat, sa curete si sa dezinfecteze toti peretii camerei pulpare si ai canalelor radiculare care au venit in contact cu tesutul bolnav si, in final, sa obtureze (sa umple) canalele radiculare cu materiale speciale astfel incat bacteriile sa nu mai aiba spatiu in care sa se dezvolte.

Scopul principal al acestui tratament este de a crea un mediu steril in interiorul dintelui astfel incat tesuturile inconjuratoare care au fost afectate sa se poate vindeca iar dintele sa poata fi folosit in continuare corespunzator.

Cele mai frecvente cauze care conduc la imbolnavirea pulpei dentare sunt: cariile profunde care ajung pana in vecinatatea camerei pulpare, efectele iritante ale unor manopere executate la nivelul dintelui, traumatisme dentare (accidente). In aceste conditii pulpa poate evolua in doua moduri:

  1. Spre inflamatie si atunci avem de-a face cu o pulpita; de regula inflamatia pulpei inainteaza dinspre camera pulpara spre canalele radiculare pana la apex. Pulpa devine sensibila la stimuli termici (cald, rece) si apar dureri spontane. In unele cazuri mai usoare inflamatia pulpei evolueaza fara durere astfel incat pacientul nu o poate sesiza.
  2. Spre mortificare (pulpa moare), numita gangrena pulpara (daca nu sunt implicate bacterii si inflamatia pulpei este determinata de agenti fizici sau chimici se foloseste si termenul de necroza). In acest caz dintele nu va mai fi sensibil la cald si la rece. In gangrene bacteriile produc toxine foarte urat mirositoare in momentul deschiderii dintelui.

Daca nu s-a realizat o interventie terapeutica pana la acest moment inflamatia, respectiv, bacteriile vor afecta si zona din jurul varfului radacinii iar pulpita sau necroza se va complica cu o parodontita apicala (inflamatia tesuturilor din jurul apexului) si apoi cu abces dentar (acumulare de puroi in aceasta zona) extinzandu-se si la regiunile invecinate. Dintele va deveni foarte sensibil la presiune (in momentul mestecarii sau simpla atingere ) creand senzatia ca “este mai inalt” decat ceilalti. Pe radiografie parodontita apicala apare in general ca o zona mai inchisa la culoare care cuprinde ca o caciula varful radacinii.

Daca s-ar intampla la fel cu un tesut in orice alta parte a organismului corpul l-ar elimina si s-ar vindeca formand tesut nou. In cazul dintelui este o situatie speciala deoarece tesutul moale afectat este complet izolat de restul corpului fiind incapsulat de tesut dur dentar. In aceasta situatie este datoria medicului sa faca ceea ce corpul nu poate face.

1.2 Ce este un tratament endodontic ?

In general tratamentul se efectueaza in una sau doua sedinte dar aceasta depinde de complicatiile aparute si de tehnica medicului. Dupa realizarea anesteziei se separa dintele care va fi tratat de restul cavitatii orale cu o folie de cauciuc numita diga pentru a preveni infectarea cu saliva in timpul tratamentului si respectiv impiedicarea ajungerii in cavitatea bucala a hipocloritului de sodiu cu care se dezinfecteza canalele.

In functie de gradul de afectare a pulpei si a parodontiului apical medicul va alege daca este posibila tratarea intr-o singura sedinta sau se impun sedinte intermediare in care anumite substante vor fi aplicate temporar pe canale inainte de obturatia definitiva (cel mai frecvent se aplica pasta de hidroxid de calciu).

Tratamentul endodontic. Ce este el ?

Pasul 1:

Dupa ce s-a instalat anestezia se monteaza folia de protectie, diga, apoi se face o deschidere in coroana dintelui pana se ajunge in camera pulpara la nerv.

Pasul 2:

Se identifica toate canalele din radacini si se masoara lungimea lor.

Pasul 3:

Se scoate afara toata pulpa inflamata (verv+vase de sange); se curata canalele, se rascheteaza peretii cu ajutorul acelor; se iriga cu solutie de hipoclorit de sodium si apoi se usuca.

Pasul 4:

Se umplu apoi canalele cu pasta sigilanta si conuri de Gutaparca.

Pasul 5:

Dintele se inchide cu o obturatie provizorie. In sedinta urmatoare dupe ce se face o radiografie de control a tratamentului, se plaseaza o obturatie definitiva. Pivoti de fibra de sticla sau dispozitive metalice se pot introce pentru a fixa mai bine plomba definitiva.

Dr. Marius Bud

tratament

Tratamentul endodontic (extractia nervului si obturatia radiculara) - cand este necesar si cum se realizeza

tratament

Tratamentul endodontic (extractia nervului si obturatia radiculara) - cand este necesar si cum se realizeza


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: