CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Caz carie dentara

Dr. Răzvan Pop
Dr. Răzvan Pop
05 februarie 2024

Caria dentara reprezintă deteriorarea progresivă a smalțului dentar, fiind rezultatul acțiunii bacteriilor prezente în placa dentară la nivelul dintilor.

Cariile se formează atunci când bacteriile transformă zaharurile din alimente în acizi, iar acești acizi atacă smalțul dinților. Procesul este accentuat de factori precum igiena orală inadecvată, consumul excesiv de zaharuri și predispoziția genetică.

Cel mai adesea, cariile se formeaza la nivelul punctului de contact dintre 2 dinti vecini, unde adeseori raman resturi alimentare care nu pot fi indepartate cu succes prin simplul periaj. Din acest motiv, ata dentara se recomanda a fi folosita zilnic pentru a preveni dezvoltarea cariilor la acest nivel

Figura 1
Figura 1

In cazul acestui pacient, acest tip de carie s-a format la nivelul premolarului 1 (dintele din dreapta). Deoarece bacteriile au inceput sa erodeze smaltul dentar la nivelul contactului cu dintele vecin, caria nu este mereu evidenta atunci cand privim dintele dinspre fata ocluzala (cea pe care se mesteca), ci ea se prezinta mai degraba ca o umbra cenusie, observata de catre medicul stomatolog prin uscarea cu aer a suprafetelor.

Figura 2
Figura 2

Tratamentul acestor carii implica curatarea mecanica a tesuturilor afectate de carie. Astfel, se indeparteaza automat unul din peretii de sustinere a dintelui. Daca ne imaginam un dinte ca fiind o cutie cu capac (capacul fiind suprafata pe care se mesteca), in aceasta procedura se va desfinta unul din peretii verticali, sau amandoi peretii, in functie de extinderea cariei.

Figura 3
Figura 3

Dupa ce leziunea carioasa a fost indepartata si am ajuns la tesuturile dentare dure si sanatoase (Fig 3), se trece la restaurarea peretilor pe care i-am indepartat la pasul anterior. Pentru aceasta eptapa, avem nevoie de un suport de metal pe care se va construi peretele din material compozit - acest suport de metal poarta denumirea de “matrice” si ea poate fi de mai multe feluri. Matricea se aplica intre dinti pentru a reface peretele, iar ea este fixata in loc printr-un “ic” de lemn, sau “pana” care o va mentine apasata de smaltul dentar restant- oferind o sigilare optima si impiedicand aparitia locurilor goale la interfata dinte-restaurare.

Figura 4
Figura 4
Figura 5
Figura 5

Dupa ce se realizeaza peretele din material compozit estetic, se trece la restaurarea si celorlalte fete ale dintelui din care am indepartat structura alterata, pana ce in final obtinem o forma anatomica si estetica, identica cu cea a dintelui natural. Dupa finisarea noii obturatii, tratamentul este incheiat, urmand etapa de ajustare a muscaturii, in zonele unde materialul este in exces.


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: