CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Dr. Stefan Jitaru ne explica in exemple cum se realizeaza un tratament de canal, pas cu pas | MICROSCOPE DENTISTRY

28 ianuarie 2019

Va prezint cazul unui pacient care s-a prezentat la consult pentru ca ultimul molar mandibular din stanga era mobil si prezenta secretii purulente care au drenat prin spatiul dintre dinte si gingie.

Pentru a completa informatiile necesare unui diagnostic, am realizat o radiografie digitala unidentara pe care am putut observa ca exista o zona extinsa de lipsa osoasa  care inconjoara radacinile dar si zona marginala coroanei dintelui. Pe radiografie puteti observa cum tija indicata de sageata a putut fi introdusa pe  langa dinte dinte in zona in care osul lipsea fiind deja resorbit  (Fig. 1)

caz stefan jitaru

Mai mult decat atat, am constatat si ca obturatia coronara (plomba) era deteriorata.

Asadar, exista doua posibile cai de contaminare bacteriana:  interiorul dintelui (canalele dentare) dar si exteriorul radacinilor, in zona vecina gingiei (parodontiul marginal).

Am decis in concluzie urmatorul plan de tratament:

  • indepartarea obturatiei coronare necorespunzatoare
  • tratament endodontic (de canal)
  • o restaurare directa (plomba) pentru perioada in care vom urmari evolutia dintelui, fixata la 6 luni.

Toate aceste proceduri  au fost realizate cu magnificatie, utilizand microscopul operator dentar (Fig. 2).

caz stefan jitaru

Pentru a creste vizibilitatea si a mentine dintii uscati, conditie esentiala pentru ca noua obturatie sa fie corect realizata, am izolat dintii cu sistemul de diga dentara, o folie din cauciuc care aplicata peste dinti impiedica saliva sa intre in dintele ale carui canale trebuie sa le dezinfectam in decursul tratamentului. Am  indepartat vechea obturatie astfel incat am putut identifica zona cariata, calea de infiltrare a bacteriilor din saliva in interiorul dintelui (Fig. 3). Curatarea completa a cariei si refacerea peretilor verticali ai dintelui trebuie realizate inaintea inceperii curatarii canalelor radacinii.

caz stefan jitaru

Dupa curatarea cariei am refacut obturatia pastrand in tot acest timp dintele perfect izolat fara ca saliza sa se poate infiltra in zona de lucru. Pentru refacerea peretelui dintelui, am folosit o matrice metalica, un conformator ce ne permite sa aplicam materialul si sa refacem forma anatomica naturala a dintelui (Fig. 4).

caz stefan jitaru

Abia in acest moment putem incepe tratamentul de canal. Pentru a trata canalele radiculare alegem sa facem o cavitate de acces cat mai mica, minim invaziva, pentru a pastra dintele rezistent. Lucrul sub microscopul dentar ne permite sa lucram mai exact, astfel incat putem indeparta mai putin din dintele natural  (Fig. 5). Fiecare canal a fost apoi curatat folosind instrumente speciale si substante dezinfectante.

caz stefan jitaru

La finalul tratamentului endodontic am realizat obturatia etansa a tuturor canalelor  si a coroanei (plomba) (Fig. 6).

caz stefan jitaru

La doar 3 zile dupa incheierea tratamentului de canal, ne-am bucurat sa vedem ca dintele nu mai este mobil si nici nu mai prezinta secretii purulente.

La controlul de 6 luni am constatat ca dintele este perfect functional si osul anterior afectat este refacut in totalitate (Fig. 7)

caz stefan jitaru

Desi obturatia se prezinta bine, recomandam acoperirea dintelui cu o coroana protetica pentru a evita orice risc de fractura dentara.

Dr. Stefan Jitaru- endodontie MB Dental Cluj


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: