CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Ce sunt gingivita și boala parodontală?

Dr. Andrei Voicu
Dr. Andrei Voicu
14 ianuarie 2024

Boala parodontală sau parodontoza cum este cunoscută popular, este o afecțiune de natură microbiană și inflamatorie, ce interesează țesuturile de susținere ale dinților, și anume gingia, osul adiacent și ligamentele parodontale înconjurătoare. Cu alte cuvinte, atunci când ignorăm igiena, sau când aceasta este realizată superficial, placa bacteriană ce se adună pe dinți nu îi va afecta doar pe aceștia, ci și țesuturile din jurul lor.

Primul stadiu al bolii parodontale este gingivita, al cărei semn principal este sângera- rea gingivală. Frecvența apariției gingivitei în rândul populației este deosebit de mare, având o incidență de peste 90%, indiferent de vârstă și sex.

În general gingivita, în afară de prezența sângerării și a unui gust neplăcut, nu prezin- tă și alte simptome, și de aceea aceasta evoluează uneori „pe ascuns”. Produsele din comerț de tipul pastelor de dinți special concepute pentru sângerare gingivală aduc un beneficiu și o pot scădea ușor, însă eficiența lor este crescută dacă se asociază unui con- sult și unei igienizări profesionale, în acest caz sângerarea dispare complet.

Boala parodontală este principala afecțiune responsabilă de pierderea dinților. Ea este preponderent întâlnită la adulți, dar poate afecta și tinerii, în special pe cei în peri- oada pubertății, și gravidele din cauza susceptibilității crescute create de nivelul hormo- nal ridicat.

Ultimele studii privind prevalența parodontitei au clasat-o pe locul 6 în lista celor mai frecvente condiții patologice. Procentual, în rândul adulților aceasta se regăsește la 47% din persoane, iar la cei peste 65 de ani procentul este de 64%.

Unul din motivele pentru care boala parodontală necesită un screening periodic este evoluția ei fără simptome alarmante până în ultimele stadii, când dinții au un grad avan- sat de mobilitate iar șansele de a-i păstra sunt mult mai scăzute. Deoarece boala paro- dontală și consecințele acesteia au un impact puternic asupra calității vieții, se recoman- dă ca la primele semne de sângerare gingivală să se realizeze un consult specializat la dentist pentru a se lua măsurile necesare. Tratamentul este în funcție de stadiul bolii în momentul prezentării și implică în primă fază ședințe de igienizare profesională minim invazive, și anume detartraj si surfasaj supragingival și subgingival, adică îndepărtarea tartrului de pe coroana și rădăcina dintelui.

În cazurile severe, recomandările terapeutice pot include de asemenea și abordări chirurgicale sau regenerative.

Boala parodontală nu se poate vindeca odată ce țesuturile au fost distruse. Trata- mentul poate doar să stabilizeze boala și să îi oprească evoluția, de aceea cel mai im- portant aspect este prevenția și profilaxia ei pentru a evita fazele avansate. După înche- ierea tratamentului se recomandă menținerea rezultatelor și evitarea recidivelor prin prezentarea periodică la control.

Bibliografie:

  • Maurizio S. Tonetti, Henry Greenwell, Kenneth S. Kornman Staging and grading of periodontitis: Framework and proposal of a new classification and case definition, 2017 WORLD WORKSHOP, Journal of Periodontology and Journal of Clinical Periodontology, DOI: 10.1111/jcpe.12945.
  • Michael G. Newman, Henry H. Takei, Fermin A. Carranza. Carranza’s clinical periodontology-12th ed.

micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: