CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Cum se vindeca dintii dupa tratamente de canal la microscop

Dr. Sergiu Spătaru
Dr. Sergiu Spătaru
26 noiembrie 2019

Scopul capital al unui tratament endodontic este de a preveni apariția si dezvoltarea infecției periapicale / sau a crea condiții pentru repararea leziunilor osoase periapicale (rezultatul unor procese inflamatorii apicale care produc demineralizare osoasă). Evolutia unui tratament de canal (micșorarea/dispariția defectului) a fost analizata in mai multe studii stiintifice, iar succesul raportat variaza de la 35% la 95% (Sjoogren et al. 1990, 1997, Eriksen et al. 1995, De Moor et al. 2000, Friedman 2002, Siqueira et al. 2005, Marquis et al. 2006, de Chevigny et al. 2008, Moreno et al. 2013).

post tratament

Pentru investigarea acestora cel mai frecvent se utilizeza radiografii clasice sau digitale pe care defectele osoase periapicale pot fi vizibile sub formă unor arii radiotransparente (mai închise la culoare). Cu radiologia 2D convențională, leziunea periapicală a fost definită ca un osteoliză regăsită în zona apicală a rădăcinii iar vindecarea se poate observa prin reducerea zonei radiotransparente.

În cazul de față, s-a decis retratarea si protejarea cu coroane de acoperire a celor doi dinți care prezentau leziuni periapicale asociate cu durere, cel mai probabil cauzat de infiltrarea bacteriană a tratamentului coronar și endodontic efectuat anterior.

Folosirea tehnologiei moderne în realizarea tratamentului, de la utilizarea microscopului operator, a instrumentării și a irigării antiseptice corespunzătoare, până la protecției protetice adecvate, a ajutat la vindecarea leziunii osoase asociate.

In cazul dintiilor cu leziune periapicala, Restrepo et. al 2019, a identificat ca vindecarea leziunii periapicale survine in proportie de 26.1% pana la 1 an de zile, 56.4 % dupa un an si 70.8 % dupa 4 ani.

post tratament

Stiati ca: Durerea experimentată la 6 luni a fost, de asemenea, asociată cu rezultatul asteptat initial de pacient. Deci, pacientii care se astepta la un rezultat “foarte bun” al tratamentului, vor avea cu 61% mai putin sanse de a avea dureri la 6 luni, fata de un pacient care se asteapta doar la un rezultat “correct” / “bun” (Nixdorf et al. 2016)

Dr. Sergiu Spataru- medic specialist endodont - Mb Dental Cluj


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: