CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Ce schimbări apar în viața pacienților pe durata tratamentului?

Dr. Ştefania Balint
Dr. Ştefania Balint
26 ianuarie 2024

Tratamentul ortodontic este un proces prin care se realizează alinierea dinților malpoziționați și obținerea unei mușcături corecte. Acesta se realizează prin intermediul unui aparat dentar aplicat pe suprafața dinților (în interior sau în exterior) format din bracketuri și arcuri.

Purtarea unui aparat dentar este un proces îndelungat și presupune controale și activări la intervale regulate de timp. Aplicarea aparatului dentar atrage după sine unele schimbări în rutina de îngrijire și în alimentația pacientului, de aceea este bine să cunoașteți următoarele lucruri:

  • va apărea un disconfort – la cateva ore după aplicarea aparatului, dinții vor deveni sensibili și chiar dureroși. Acest lucru este normal și se întâmplă datorită faptului că asupra lor se exercită niște forțe care îi vor mișca. Dacă durerea este mare, se poate administra medicație antialgică, însă rareori este nevoie. Disconfortul dispare complet după câteva zile. Ulterior reapare după activările periodice, însă mult mai redus ca intensitate și durată.
  • s-ar putea ca în primele zile marginile ascuțite ale brackeților să jeneze mucoasele părților moi și să apară afte. Pentru a reduce disconfortul se pot aplica mici bucăți de ceară sau silicon ortodontic pe zona care jenează.
  • vor fi necesare unele modificări în alimentație: brackeții sunt atașați pe dinți printr-un adeziv puternic, însă se pot desprinde ca urmare a consumului anumitor alimente. Este indicat să evitați alimentele dure precum nuci, alune, popcorn, fructe întregi – mere, pere, morcovi (acestea pot fi consumate dacă sunt tăiate în bucăți), crocante – pâinea prăjită, cerealele, chipsurile. De asemenea evitați alimentele lipicioase cum sunt caramelele, guma de mestecat și încercați să limitați consumul de băuturi îndulcite sau acide (din cauza riscului crescut de carii). Este posibil ca arcurile să se îndoaie, să iasă din tubușoare, sau ca brackeții să se desprindă (mai ales în fazele inițiale ale tratamentului când se utilizează arcuri mai subțiri și mai flexibile), caz în care este necesar să anunțați cabinetul. Rețineți că fiecare vizită la medic pentru a rezolva aceste situații va prelungi durata tratamentului dumneavoastră.
  • prezența bracketurilor pe suprafața dinților creează niște zone retentive care sunt mai greu de igienizat prin mijloacele de igienizare obișnuite. Astfel, pe lângă periuța dentară, ață și apă de gură, pentru a curăța toate zonele din jurul brackeților și ale tubușoarelor, este indicat să folosiți periuțe interdentare de dimensiuni potrivite după periajul cu periuța dumneavoastră. De un real ajutor este dușul bucal, care pulverizând apa cu presiune, curăță atât zonele din jurul atașamentelor cât și zonele interdentare. Nu trebuie să încetați să folosiți ața dentară, chiar dacă prezența aparatului dentar îngreunează acest proces. Nu uitați că o igienă deficitară duce la acumularea de placă bacteriană pe suprafața dinților și în timp, la apariția demineralizărilor (prima fază a cariei dentare) – aspectul fiind de pete albe pe suprafața smalțului.

Pentru o îngrijire suplimentară și remineralizarea zonelor susceptibile la apariția cariilor se recomandă utilizarea unei creme cu calciu și fosfat (de ex: Tooth Mousse) aplicată seara după periaj, pe suprafața dinților.


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: