CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Ai dinţii înclinaţi sau înghesuiţi?

26 noiembrie 2010

Pe scurt Ortodonţia este o ramură a stomatologiei ce se ocupă cu alinierea dinţilor. Tratamentul ortodontic constă în folosirea de aparate ortodontice pentru a alinia corect dinţii.

art6_pic1

Am nevoie de tratament ortodontic?

Multe persoane au dinţii nealiniaţi, iar îndreptarea acestora nu reprezintă doar un beneficiu estetic, ci şi o îmbunătăţire a sănătăţii tuturor – muşcătura este mai bună, dinţii sunt mai uşor de spălat şi curăţat. Atunci când dinţii nu se suprapun corect, muşchii maxilarului sunt solicitaţi suplimentar, ceea ce duce la probleme de articulaţii sau chiar la dureri de cap. Tratamentul ortodontic uniformizează muşcătura maxilară şi reduce solicitarea nenaturală a maxilarelor.

art6_pic2

De cele mai multe ori, necesitatea purtării unui aparat ortodontic este observată de către medicul stomatolog generalist. În acest caz medicul stomatolog va face recomandarea de a consulta un medic specialist ortodont. În paralel, puteţi observa şi dumneavoastră problemele dentare pe care le aveţi, urmând a apela direct la un medic ortodont.

Faceţi o programare la un medic ortodont dacă observaţi la dinții dumneavoastră una din problemele de mai jos:

img-1

1. Dinţii din faţă de sus sunt înclinaţi (ieşiţi) spre înafară – una dintre cele mai frecvente probleme dentare ortodontice.

img-2

2. Înghesuirea dinţilor – un maxilar puţin dezvoltat poate determina reducerea locului pentru dinţi, ducând la înghesuire. Pe de altă parte, unii pacienţi pot avea spaţii semnificative între dinţii lor, pe toată dantură, sau numai anterior – diastemă (numită popular “strungăreaţă”).

asimetria

3. Asimetria – în special în cazul în care liniile mediane ale dentiţiei superioare şi inferioare nu se potrivesc, probabil din cauza deplasării dinţilor spre una din părţi sau modificării poziţiei maxilarelor.

concluzAdanc

4. O ocluzie adâncă – atunci când dinţii de sus îi acoperă pe dentar. cei de jos prea mult (chiar pe toată lungimea lor) când închideţi gura.

ocluzieInversa

5. O ocluzie inversă – atunci când dinţii superiori calcă în spatele celor inferiori.

ocluzieDeschisa

6. O ocluzie deschisă – când dinţii superiori şi inferiori din faţă rămân la distanţă atunci când cei din spate sunt în contact; limba este de multe ori încă vizibilă între dinţii anteriori superiori şi inferiori. Dinţi incluşi – la unii pacienţi, dinţii definitivi au un ax de formare greşită în maxilar şi erup (apar pe arcadă) în afara arcadei, sau nu erup, rămânând în os.

Cât durează un tratament ortodontic?

Durata tratamentului depinde de severitatea problemei şi poate dura de la câteva luni până la patru ani. Majoritatea pacienţilor sunt trataţi pe parcursul a unu-doi ani. În acest timp, sunt necesare vizitele la medic, la fiecare 4 săptămâni.

După îndepărtarea aparatelor ortodontice, de cele mai multe ori este necesară purtarea unui aparat de retenţie, pentru a ajută la păstrarea noii poziţii a dinţilor.

Ceea ce reţinem din Ortodonție este în general ideea de “dinţi drepţi” la care încearcă să ajungă specialistul ortodont prin intermediul aparatelor ortodontice mobile sau fixe.

Ortodonţia tratează problemele de malocluzie şi malpoziţie (închiderea gurii incorectă şi poziţionarea greşită a dinţilor). Aparatul dentar este principalul “erou” în acest tratament, care are că rezultat poziţionarea corectă a dinţilor şi un zâmbet perfect.

Autor

Dr. David Angelescu


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: