CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Tehnologia actuală ne ajută să măsurăm electronic lungimea canalelor radiculare - Dr. Sergiu Spataru

02 iunie 2017

Determinarea lungimii unui canal radicular este esențială în vederea finalizării cu succes a unui tratament endodontic. Instrumentarea, dezinfectarea, irigarea și obturarea canalelor trebuie făcute pe toată lungimea canalului pentru a crește șansele de succes a tratamentului. Această lungime poate fi măsurată cu ajutorul radiografiilor sau stabilită subiectiv în funcție de simțul clinic al fiecărui medic dentist. În prezent exista însă aparate speciale care pot măsura electronic această lungime. Stomatologia s-a adaptat așadar erei tehnologice în care trăim, iar acest aparat electronic denumit „apex locator” a devenit pentru medicul endodont ustensila de nadejde în determinarea lungimii canalului radicular.

– Dr. Sergiu Spataru

working length determination

Principiul de funcționare este simplu, aparatul folosind doi electrozi pentru a închide un circuit. Așadar un electrod în formă de ansă se plasează pe buză iar celălaltă se conectează la acul cu care se curață canalul introducându-se mai apoi în canalul radicular. Datorită impedanței oferite de țesuturile moi, aparatul determină lungimea la care vârful acului introdus în canal ajunge la vârful rădăcinii (apexul radicular). Acest aparat afișează pe un ecran digital poziția vârfului rădăcinii, atenționând medicul și prin semnale auditive.

working length determination

Asemănător unui alpinist curajos care se va ajuta de echipamentele montane pentru a ajunge la apexul (vârful) muntelui, așa și endodontul iscusit se folosește de apex locator pentru a determina poziția exactă a vârfului rădăcinii.

working length determination

Când medicul stomatolog recomandă un tratament endodontic, mulți pacienți se gândesc automat la un numar mare de ace mici, o folie de cauciuc ce invadează cavitatea bucală dar și multe vizite anoste la clinică, pentru un singur dinte. Dar, ce nu facem pentru a ne păstra dintele pe arcadă, nu? În schimb tehnologia de azi garantează simplificarea întregului proces: un singur aparat, contectat la un singur ac. De restul se ocupă dentistul. Ei bine, tot acest minim efort al apex locatorului devine necesar pentru tratarea cu succes a canalelor radiculare.


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: