CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Campanie de informare pentru pacienti: Tratamente de canal | Endodontie

10 februarie 2019

Sambata 9 februarie 2019, cu ocazia Zilei Mondiale a Stomatologului a fost lansata campania de informare pentru pacienti “Endodontul- medicul care salveaza dintii”. Campania a fost lansata in prezenta a peste 200 de medici dentisti care au participat la cea de-a patra editie a congresului anual de endodontie “EndoUPDATE” care a avut loc in perioada 8-9 februarie 2019 in Cluj-Napoca. Scopul acestei campanii este informarea publicului larg si a pacientilor asupra endodontiei, specializarea care se ocupa cu tratamentele endodontice, cunoscute mai ales sub denumirea de tratamente de canal sau scosul nervului din dinte.

dr stefan jitaru, endoupdate

De ce trebuie pacientii sa stie ca exista astfel de specialisti? Medicul stomatolog Stefan Jitaru, coordonatorul echipei de endodontie a clinicii MB Dental si unul dintre pionierii clujeni ai utilizarii microscopului dentar pentru tratamentele de canal, trateaza preponderent cazuri dificile, astfel incat pacientul sa isi poata folosi in continuare dintele tratat, evitand o extractie si necesitatea unui implant. Altfel spus, salvaza dintii de la extractie atunci cand este posibil. Acesta a declarat ca “cel mai frecvent, pacientii ajung la specialisti in endodontie la recomandarea medicilor lor dentisti care pot aprecia cel mai corect dificultatea fiecarui caz in parte.” Asadar, pacientii trebuie sa stie faptul ca pentru anumiti dinti mai complicati ei pot fi indrumati catre medici endodonti, urmand ca dupa realizarea tratamentului de canal sa revina la cabinetul medicului lor dentist pentru a-si continua tratamentele. Tratarea acestor cazuri dificile impune utilizarea unor aparate specifice care nu se gasesc in general in dotarea standard a unui cabinet stomatologic cum ar fi microscopul operator dentar. Medicul Radu Bulat din echipa de endodontie a clincii MB Dental a precizat ca “aceasta campanie trebuie sa furnizeze pacientilor  informatii reale despre ce inseamna un tratament endodontic, cat este el de sigur si care este corelatia dintre tratamentul de canal si alte afectiuni generale, deoarec in ultimul timp in mediul online au devenit virale tot mai multe informatii false, trunchiate sau  mituri”.

endupdate

endoupdate

Aceasta campanie de informare a fost initiata de clinica MB Dental din Cluj Napoca impreuna cu compania germana Dentsply Sirona, producator de echipamente si produse stomatologice. Initiatorii invita atat medicii stomatologi cat si orice companie care intra in contact cu pacientii sa sustina aceasta campanie prin distibuirea materialelor informative realizate in acest scop.

Endodontia a fost introdusa in Romania ca specialitate separata  abia in ultimii ani, cele mai cunoscute specializari in stomatologie fiind ortodontia si chirurgia maxilo-faciala, acestea fiind dealtfel si cele mai vechi si cu traditie. Medicii stomatologi care s-au specializat in endodontie trateaza de regula dinti cu un grad crescut de dificultate datorat cel mai adesea unor radacini foarte curbate, canale extrem de inguste, sau rezolva diferite complicatii/incidente care pot aparea in decursul tratamentului cum ar fi: indepartarea unor bucati de ace/instrumente care s-au fracturat si au ramas blocate in canalul dintelui, repararea unor perforatii care pot aparea in peretii canalelor etc. Toate aceste interventii necesita aparatura specifica si costisitoare cum ar fi: microscoape care ajuta medicul sa poata vedea mai usor in interiorul dintelui deoarece canalele au dimeniuni sub un milimetru; aparate cu care se poate masura electronic lungimea canalelor; aparate cu care se curata interiorul canalelor  si cele cu care apoi se realizeza umplerea/plombarea canelelor; aparate de radiologie pentru realizarea radiografiilor digitale etc.

endodontul

microscopul


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: