CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Interviu cu Dr. Cristian Gaidur

Dr. Cristian Gaidur
Dr. Cristian Gaidur
06 ianuarie 2024

“Realizam fotografii si filmari video ale etapelor tratamentelor endodontice pentru ca pacientii nostri sa inteleaga mai usor acest tratament”

– interviu cu Dr. Cristian Gaidur, medic endodont Mb Dental Târgu Mureș

1. Esti unul dintre medicii care realizeza tratamente endodontice, sau de canal, cum sunt ele mai cunoscute in randul pacientilor. De ce ti-ai ales aceasta specialitate?

Încă de la primele stagii de endodonție din facultate mi s-a părut fascinant cum intr-un spațiu atât de mic (sistemul endodontic) se pot realiza lucruri atât de complexe. Endodonția este o meserie in care predomină finețea, precizia și răbdarea. Aceste calități cu siguranța vor conduce actul terapeutic spre succes. Nu știu dacă dacă m-am născut cu aceste calități sau le-am dobândit pe parcursul anilor de practică, dar fără ele nu as putea sa practic această ramură a stomatologiei.

2. De ce, sau din ce cauza sunt necesare aceste tratamente?

Tratamentul endodontic se impune cel mai des in cazul in care pulpa dintelui rămâne fără apărare contra bacteriilor din cavitatea bucala. Cel mai frecvent este vorba de o carie profunda care ajunge in proximitatea nervului și provoacă dureri sub diferite forme. Aceasta se traduce prin inflamatie pulpară ireversibilă. Mai este o situație care o succede pe cea dinainte in care bacteriile din pulpa deja infectata ajung la vârful radacinii, in spațiul periapical. Dintele se simte mai lung, este sensibil la atingere și frecvent se ajunge la abces dacă nu este intervenit la timp. Tratamentul endodontic duce la remiterea simptomatologiei menționate mai sus iar dintele devine din nou funcțional.

3. Stim ca majoritatea pacientilor apeleaza la dentist mai mult din motive estetice. Care este perceptia pacientilor fata de tratamentele endodontice?

Uneori preferința estetica a pacientlui poate fi interpretata ca un moft. De exemplu punerea fatetelor dentare pentru a avea un zâmbet ca la Hollywood, sau aplicarea de bijuterii dentare. Un tratament endodontic nu poate fi considerat vreodată un moft. Întotdeauna este o necesitate. Cu mici excepții, toți pacientii înțeleg aceasta necesitate, bineînțeles, după ce au primit toate informațiile cu privire la tratament.

4. Există o percepţie conform căreia extirparea nervului ar fi sinonimă cu moartea acelui dinte. Este adevărat sau nu? Este un dinte fără nerv mai predispus la probleme?

Dintele a cărui nerv a fost extirpat nu suferă schimbări biomecanice semnificative care sa influențeze rezistența sa. Studiile arată ca dentina unui dinte tratat endodontic este aproximativ la fel de dura ca cea a unui dinte vital, diferența fiind in jur de 3%, irelevant din punct de vedere clinic. Așadar un dinte care nu mai are nerv, nu moare. Tratamentul endodontic in sine nu predispune dintele la probleme, mai ales daca acesta a fost realizat corespunzător. Problemele apar frecvent datorita restaurării coronare. Este o consecinta a unei indicații gresite post tratament, sau nerespectarea acesteia de către pacient in cazul in care a fost făcută corect. Frecvent dinții tratati endodontic au nevoie de restaurări indirecte cum ar fi o coroana sau o incrustație dentară , astfel o simpla obturatie nu este suficientă pentru a asigura pastrarea dintelui pe termen lung.

5. Există cazuri în care nu se poate realiza un tratament endodontic sau situaţii în care nu da rezultate?

In general dinții pe care se intervine pentru prima data, nu pun dificultăți mari. Frecvent acestea apar in momentul in care se impune retratamentul endodontic.In marea majoritate a cazurilor acesta se poate realiza. Exista totuși și particularități care ridica probleme in acest sens. De exemplu un dinte care tocmai a primit un Dcr si o coroana.Accesarea spațiului endodontic ar presupune îndepartarea coroanei si a dcr-ului care ar putea compromite structura țesutului dentar restant sau chiar fracturarea radacinii si bineînțeles costurile. O alta situație este fractura verticala a dintelui. In acest caz extracția dintelui este inevitabila. Calcifierea spațiului endodontic este un alt exemplu care poate ridica dificultăți. Deși de cele mai multe ori se poate finaliza un tratament in astfel de situații, uneori este imposibil de reperat si instrumentat canalul radicular. In unele cazuri chiar și un tratament simplu nu da rezultate. Aici putem discuta despre biofilmul bacterian. Fiecare tratament este diferit iar in unele situații întâmpinam particularități care duc spre un prognostic rezervat. Orice tratament, la fel ca și tratamentul endodontic, are o rata de succes și una de eșec.

6. Cât timp durează un astfel de tratament ? E nevoie de mai multe vizite la cabinetul stomatologic sau se pot efectua într-o singură şedinţa? Ce complicaţii pot să apară?

In funcție de dificultatea cazului, o ședința poate dura de la 30 de minute pana la 2 ore. Majoritatea tratamentelor se efectuează intr-o ședința. Dacă pacientul oboseste repede, putem etapiza tratamentul împărțindu-l in doua ședințe mai scurte. Uneori este nevoie de o ședința suplimentară datorită unor canale care nu pot fi uscate sau a unui caz complex ce nu a putut fi încheiat cu succes la prima programare.

7. De ce este nevoie de microscop pentru tratamentele endodontice şi de ce până acum cativa ani nu se folosea?

Microscopul aduce un avantaj enorm in sfera endodonției. Datorită magnificatiei și luminii puternice putem decela detalii foarte fine care duc la un tratament de succes, pe când fără ele ne-ar fi imposibil acest lucru. Îndepărtarea instrumentelor fracturate, depășirea pragurilor, identificarea canalelor calcificate, inchiderile marginale in cazul reconstrucțiilor preendodontice sunt mult mai predictibile și ușor de realizat. Cu cât vezi mai bine ceea ce faci, cu atat îți poți controla mai bine pașii asigurând astfel un tratament de succes.

8. Cum privesc pacienţii aceste tratamente având în vedere că totul se întâmplă în interiorul dintelui iar rezultatul nu este atât de evident şi spectaculor pentru ochii noştri, cum ar fi de exemplu, tratametele estetice de albire dentară sau refacerea esteticii prin faţete din ceramică integrală sau zirconiu ?

Sunt sigur ca pentru marea majoritate a pacienților tratamentul endodontic este un fel de mister. De aceea la fiecare sedinta ei primesc imagini și filmări din timpul tratamentului tocmai pentru a mai elucida cât de cât din acest mister. Nu este ușor sa stai cu gura deschisă, uneori mai multe ședințe. Iar în unele cazuri apar și dureri postoperatorii și poate este nevoie și de o rețeta cu antibiotic dar pacienții noștri sunt înțelegători si le suntem recunoscători pentru asta.


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: