CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Succesul sau esecul unui tratament endodontic

04 octombrie 2017

Poate sa apara durere la un dinte la care i s-a scos nervul? Succesul sau esecul unui tratament endodontic

Un dinte fara nerv poate sa produca din nou durere. Durerea care poate sa apara este provocata de apasarea pe acel dinte fie in timpul mestecarii alimentelor fie la testele de percutie a dintelui. Exista doua posibilitati:

1. Durere imediat dupa realizarea tratamentului

Aceasta durere este cel mai adesea de slaba intensitate, poate fi chiar o “jena” la apasare pe dinte, si este cauzata de iritatia tesuturilor din jurul varfului radacinii. La tratarea canalelor dintelui, tesuturile din jurul varfului radacinii pot fi iritate de instrumentele si substantele folosite, si poate sa apara o minima inflamatie care produce durere atunci cand la apasare pe dinte, dintele fiind o structura rigida, va apasa la randul lui pe aceasta zona. Aceasta sensibilitate va disparea incet la cateva zile dupa realizarea tratamentului. Daca intensitatea durerii este deranjanta se pot administrat antiinflamatoare si analgezice pentru primele zile postoperator.

Acest tratament poate evolua spre unul de succes sau spre esec. Succesul unui tratament endodontic depinde de:

  • starea initiala a dintelui tratat (infectat, neinfectat, tratamente anterioare) si a tesuturilor din jurul radacinii;
  • forma si arhitectura canalelor din radacini ( curbate, ingustate, ascunse);
  • calitatea obturatiei efectuata de medic pe canalele radacinii (materiale, aparatura, tehnica);
  • calitatea obturatiei de pe coroana dintelui care trebuie sa etanseizeze perfect interiorul dintelui de patrunderea salivei care este un imens rezervor de bacterii.

2. Durere aparuta dupa o lunga perioada de la realizarea tratamentului.

Aceasta durere indica un esec al tratamentului. Esecul unui tratament endodontic este cauzat de bacterii:

  • ramase in canalele ascunse si inaccesibile aflate in radacina dintelui;
  • ramase in golurile care pot aparea in obturatia endodontica;
  • patrunse prin fisurile din obturatia ( plomba) de pe coroana dintelui si care prin golurile aflate in obturatia de pe canalul radacinii ajung la varful dintelui inflamand tesuturile din jurul varfului radacinii;
  • patrunse prin fracturi aparute in dinte dupa ce acesta a fost tratat. Fracturile dintelui tratat pot sa survina datorita fortelor mari care se dezvolta mai ales pe molari (masele) in timpul mestecarii alimentelor sau a bruxismului (scasnirea dintilor). Pentru dinetele care au prezentat initial carii de dimensiuni mari, medicul dentist poate recomanda slefuirea lui si acoperirea lui cu o coroana pentru a-i creste rezistenta si pentru a-l proteja mai bine de infiltratia bacteriilor din saliva.

Studiile statistice arata ca rata de succes al tratamentelor endodontice este cuprinsa intre 70-95% [1, 2, 3]. Rata de success a tratamentelor endodontice poate fi crescuta prin respectarea unui protocol corect de pregatire a canalelor de pe radacina (dezinfectare, largire), prin umplerea cat mai buna a intregului spatiu din interiorul dintelui si, respectiv, acoperirea dintelui cu o coroana (slefuirea dintelui si cimentarea unei coronite realizate in laboratorul de tehnica dentara realizata de technician).

Dr. Marius Bud

Bibliografie

1. Success rate of endodontic treatment of teeth with vital and nonvital pulps. A meta-analysis - KOJIMA Koko; INAMOTO Kyoko; NAGAMATSU Kumiko; HARA Akiko; NAKATA Kazuhiko; MORITA Ichizo; NAKAGAKI Haruo; Aichi Gakuin University, JAPON 2. Endodontic Success: A Retrospective Study Based on Clinical and Radiographic Analysis P. CHIVATXARANUKUL from Angthong Hospital, Thailand; K. YANPISET, and J. JANTARAT from Mahidol University, Bangkok, Thailand 3. Outcome of endodontic treatment of teeth filled using lateral condensation versus vertical compaction (Schilder’s technique). J Contemp Dent Pract. 2006 Feb 15;7(1):17-24. Faculty of Dentistry, University of Jordan


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: