CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Ghidul chirurgical

Dr. Tiberiu Tamaș
Dr. Tiberiu Tamaș
29 ianuarie 2024

Chiar dacă poziția endoosoasă a rădăcinilor dentare poate varia foarte mult, implanturile dentare necesită o poziționare tridimensională precisă. De asemenea, atât la nivelul maxilarului cât și a mandibulei se află diferite elemente anatomice precum structurile nervoase sau sinusul maxilar, care trebuiesc evitate.

În acest sens, tehnologia permite medicului ca, preoperator, să evalueze toate datele, să stabilească un plan de tratament corect prin alegerea celui mai bun tip de implant și să stabilească poziția finală a implantului endoosos (Fig. 7.5.1). După realizarea acestui plan virtual, se va concepe un ghid chirurgical care să permită medicului preparea cavităților și aplicarea implantului în poziția dorită (Fig. 7.5.2). Ghidul chirurgical are aspectul unei gutiere care se așează pe dinții dumneavoastră iar la nivelul zonei edentate prezintă unul sau mai multe cilindre cu rol de a direcționa secvența de forare (Fig. 7.5.3).

Acesta este realizat prin printare 3D sau frezare computerizată (CAD/CAM) dintr-un material plastic.

Figura 7.5.1

Figura 7.5.1 Planningul virtual chirurgical. Stabilirea viitoarelor poziţii ale implanturilor

Figura 7.5.2

Figura 7.5.2 Prepararea cavităţilor cu ajutorul ghidului chirurgical urmată de inserarea implantului

Figura 7.5.3

Figura 7.5.3 Aspectul ghidului chirurgical si al modelului arcadei dentare

Ghidul chirurgical este așadar o soluție individualizată care permite realizarea unei intervenții chirurgicale minim invazive, previzibile și sigure. De asemenea, timpul petrecut în scaunul stomatologic poate fi mult scurtat, deoarece medicul chirurg nu mai este nevoit să verifice fiecare pas al secvenței de forare.

Pentru realizarea ghidului chirurgical veți avea nevoie de o investigație imagistică tridimensională (CBCT) realizată în cabinet sau la un centru de imagistică stomatologică și o amprentă clasică sau digitală a arcadelor dentare. Aceste imagini clinice și imagistice vor fi suprapuse de un program special în care se va realiza ulterior designul digital al ghidului chirurgical.

În timpul intervenției chirurgicale în care se vor insera implanturile, medicul va verifica corectitudinea ghidului chirurgical prin aplicarea acestuia pe arcada dentară. În cazul în care dinții lipsesc, ghidul va fi ancorat la nivel osos cu ajutorul unui pin. Secvența de forare va fi realizată cu ajutorul unor freze speciale adaptate ghidului chirurgical. După aplicarea implanturilor endoosos ghidul chirurgical este îndepărtat.

Postoperator se va evalua corectitudinea poziției implanturilor cu ajutorul investigațiilor imagistice (Fig. 7.5.4).

Figura 7.5.4
Figura 7.5.4 Poziţia finală a implanturilor endoosos

Bibliografie:

  • Wulfman C, Hadida A, Rignon-Bret C. Radiographic and surgical guide fabrication for implant-retained mandibular overdenture. J Prosthet Dent. 2010;103:53–7.
  • Chiu WK, Luk WK, Cheung LK. Three-dimensional accuracy of implant placement in a computer-assisted navigation system. Int J Oral Maxillofac Implants. 2006;21:465–70.
  • Brief J, Edinger D, Hassfeld S, Eggers G. Accuracy of image-guided implantology.
  • Clin Oral Implants Res. 2005;16:495–501.

micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: