CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Dinti drepti la orice varsta - interviu cu dr. Stefania Balint, medic dentist ortodont

02 februarie 2020

Interviu cu Dr. Stefania Balint, medic stomatolog specialist ortodontie la MB Dental.

De ce ti-ai ales aceasta specialitate?

Inca de  cand eram mica mi-am dorit sa urmez facultatea de stomatologie. In anul 5 de facultate am avut ocazia sa studiez un semestru in Austria in cadrul unui program Erasmus si acolo am avut primul contact cu ortodontia, care mi s-a parut fascinanta si m-am decis ca dupa terminarea facultatii sa ma specializez in aceasta ramura a medicinii dentare.

Cum isi poate da seama un pac ca are nevoie de trat orto?

In general pacientii solicita un tratament ortodontic in momentul in care sunt nemultumiti de aspectul zambetului lor, cel mai frecvent observa dintii nealiniati, inghesuiti. Exista insa, si alte semne care ar trebui sa ii trimita pe pacienti la un consult ortodontic: abraziile dentare (dintii tociti) -  un semn ca sistemul masticator sufera, durerile articulare, musculare, de cap - pot aparea ca urmare a unei muscaturi incorecte. Este  bine ca pacientii  sa faca regulat controale la medicul dentist, care poate observa anumite probleme si sa-i  indrume spre ortodont. Acest lucru este valabil si in cazul copiilor, deoarece anomaliile dentare si mai ales cele scheletale sunt mai usor de influentat si corectat la varste fragede decat dupa incetarea cresterii.

Care sunt consecintele netratarii problemei ortodontice

Daca vorbim despre problemele ortodontice in cazul adultilor, este  important ca pacientii sa inteleaga (si este de datoria noastra sa le explicam ) ca ortodontia nu inseamna doar aliniere dentara. Sistemul masticator cuprinde pe langa dinti si tesuturile lor de sustiere, muschi  si articulatia temporo-mandibulara iar o problema ortodontica poate sa afecteze toate aceste componente. O muscatura instabila si nefunctionala poate, in timp, crea probleme la nivelul acestor structuri traduse prin dureri, mobilitate dentara, afectarea tesuturilor de sustinere ale dintilor sau  chiar probleme de postura. Daca e sa ne referim la copii, este bine sa retinem ca in perioada de crestere  tratamentul este in multe cazuri mai facil iar consecintele nerealizarii acestuia sunt reprezentate in aumite situatii de un tratament mai complicat si chiar mai indelungat in perioada adulta.

Ce schimbari aduce un tratament ortodontic in viata unui pacient?

Pot spune din proprie experienta ca un tratament ortodontic schimba in bine viata pacientului din mai multe puncte de vedere. In primul rand,  modificarile estetice pe care le aduce tratamentul cu aparat dentar nu sunt limitate  doar la nivelul dintilor, ci se reflecta la nivelul intregii fete: pacientii care au fost ani la rand complexati de aspectul dintilor lor, devin mai zambitori, mai relaxati, au un aspect intinerit si au mai multa incredere in ei. In al doilea rand, daca e sa ne referim strict la dinti, prin aliniere, acestia devin mult mai usor de igienizat, si prin asta scade si riscul de carii si inflamatii gingivale. Un alt aspect pozitiv este reprezentat de imbunatatirea igienei orale a pacientilor, ei find nevoiti in timpul tratamentului sa acorde o importanta mai mare  acestui lucru,  formandu-si astfel un obicei care va ramane si dupa indepartarea aparatlui dentar.

Care sunt etapele mari are unui trat orto?

Nu exista o singura solutie pentru toate problemele ortodontice, din contra, o problema ortodontica poate fi tratata in mai multe feluri. Ceea ce este important este sa se gaseasca solutia cea mai buna si cea mai eficienta pentru fiecare pacient in parte. De aceea, inainte de stabilirea unui plan terapeutic sunt necesare o serie de  investigatii si exista cateva etape:

  1. Consultatia initiala -  este etapa in care are loc discutia cu pacientul, examinarea clinica si ii sunt indicate cateva investigatii imagistice (radiografii,RMN)
  2. A doua consultatie – etapa in care se realizeaza fotografiile initiale (intra-si extraorale)si se iau amprente
  3. A treia intalnire -  cea in  care se discuta planul si optiunile terapeutice

Ce sfat ai da pacientilor care a nevoie de un tratament pentru a-i ajuta sa ia decizia de a-si trata problema?

Decizia de a urma un tratament ortodontic nu este una simpla. Pacientii trebuie sa fie constienti ca este un tratament de durata, care implica vizite regulate la medic, o mai mare atentie la ce alimente consuma si cel mai important, o igiena riguroasa. Este foarte important ca ei sa fie motivati sa faca acest lucru, sa fie convinsi ca este cea mai buna optiune pentru problema lor si orice nelamurire sa o discute cu medicul ortodont inainte de inceperea tratamentului.

Multumim, dr. Stefania Balint


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: