CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Igiena orală a pacienților cu aparate dentare

Dr. Ştefania Balint
Dr. Ştefania Balint
27 ianuarie 2024

Pacienţii cu aparate dentare au nevoie de îngrijiri speciale. Afectarea aparatelor duce aproape întotdeauna la prelungirea tratamentului şi necesită vizite suplimentare la cabinetul medicului ortodont.

Menţinerea în stare de perfectă curăţenie a dinţilor şi bracketurilor necesită mai multă precizie şi timp şi trebuie să se facă zilnic dacă dorim ca dinţii şi gingiile să fie sănătoase în timpul şi la terminarea tratamentului. Pacienţii care nu îşi menţin dinţii curaţi au nevoie de vizite suplimentare la cabinet pentru curăţare profesională.

Aparatul dentar fix este un dispozitiv care generează forțe ce determină mișcarea dinților. Forțele sunt generate de arcurile ortodontice, fiind fixate în sloturile (șanțurile) de pe suprafața brackeților. Purtarea unui aparat dentar este un proces îndelungat și presupune controale și activări la intervale regulate de timp. Aplicarea aparatului dentar atrage după sine unele schimbări în rutina de îngrijire și în alimentația pacientului, de aceea este bine să cunoașteți următoarele lucruri:

Imediat după aplicarea aparatului dentar veți avea o senzație ciudată, din cauza brackeților care sunt prea voluminoși și aparatul ”iese din gură”. Această senzație va dispărea în timp scurt (aproximativ după prima zi).

Pentru afte sau iritații puteți utiliza apa de gură (Corsodyl, Parodontax, Elgydium). La câteva ore după aplicarea aparatului dentar, dinții vor deveni sensibili la presiune, chiar dureroși, iar masticația poate fi dificilă. Aceasta senzație este normală și cedează în 4-5 zile. După activări poate apărea un disconfort asemănător, însă mai scăzut ca intensitate.

Aparatul dentar și alimentația

Bracketii sunt atașați pe dinți printr-un adeziv puternic, însă se pot desprinde ca urmare a consumului anumitor alimente. Este indicat să evitați alimentele dure precum nuci, alune, popcorn, fructe întregi – mere, pere, morcovi (acestea pot fi consumate dacă sunt tăiate în bucăți), crocante – pâinea prăjită, cerealele, chipsurile.

De asemenea evitați alimentele lipicioase cum sunt caramelele, gumă de mestecat și încercați să limitați consumul de băuturi îndulcite sau acide (din cauza riscului crescut de carii). Dacă se întâmplă să consumați aceste alimente este posibil ca arcurile să se îndoaie, să iasă din tubusoare, sau ca bracketii să se desprindă, caz în care este necesar să anunțați cabinetul. Rețineți că fiecare vizită la medic pentru a rezolva aceste situații va prelungi durata tratamentului dumneavoastră.

Aparatul dentar și igiena

Prezența bracketurilor pe suprafața dinților creează niște zone retentive care sunt mai greu de igienizat prin mijloacele de igienizare obișnuite. Astfel, pe lângă periuța dentară, ață și apă de gură, pentru a curăța toate zonele din jurul bracketilor și ale tubusoarelor, este indicat să folosiți periuțe interdentare de dimensiuni potrivite după periajul cu periuta dumneavoastră. De un real ajutor este dușul bucal, care pulverizand apa cu presiune, curăța atât zonele din jurul atașamentelor cât și zonele interdentare.

Nu trebuie să încetați să folosiți ața dentară, chiar dacă prezența aparatului dentar îngreunează acest proces. Nu uitați că o igienă deficitară duce la acumularea de placă bacteriană pe suprafața dinților și în timp, la apariția demineralizarilor (prima fază a cariei dentare) – aspectul fiind de pete albe pe suprafața smalțului. Pentru o îngrijire suplimentară și remineralizarea zonelor susceptibile la apariția cariilor vă recomandăm să utilizați o cremă cu calciu și fosfat (de ex: Tooth Mousse) pe care să o aplicați seara, după periaj pe suprafața dinților. Orice disconfort și nelămurire pe care o aveți este important să o discutați cu medicul dumneavoastră!

Bibliografie:

  • Dawson E.Peter. Functional Occlusion from TMJ to Smile Design. Mosby Elsevier 2007.
  • William R. Proffit, Henry W. Fields, David M. Sarver. Contemporary Orthodontics 4th Edition. Mosby Elsevier 2007.

micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: