Blog

interviuri, articole și noutăți

practica-de-vara-2022.001-1200x675.jpeg
22/05/2022

Ca în fiecare an, pentru studenţii la medicină dentară, sezonul estival nu vine doar cu vacanta ci si cu  practică de vara! Ca orice student la stoma, am avut şi noi parte in studentie de aceste stagii. Stim, asadar cât este de important că în urmă lor să fii mulţumit că ai evoluat, că ai mers un pas înainte în pregătirea ta ca viitor medic stomatolog completand in mod eficient activitatile scolare din timpul semestrelor.

Acesta este motivul pentru care MB Dental continua traditia de a oferi studenţilor care au încheiat anul 3, 4 sau anul 5 posibilitatea de a se alătura echipei noastre pentru două săptămâni pe perioada vacanţei de vară pentru a se familiariza cu workflow-ul clinic al unei clinici stomatologice si a observa modul de lucru. Ne place sa avem studenti alaturi de noi si la cabinet iar pacientii nostri apreciaza ca impartasim cu ei din experienta noastra.

Te invităm să te înscrii online (aici) până în 31 mai 2022. Daca vei fi selectat, noi îţi vom răspunde pe email cel târziu Miercuri, 15 iunie 2022. Daca nu vei fi selectat, te rugam sa nu te superi pe noi, deoarece vom putea accepta un numar limitat de studenti.

În speranţa că veţi încheia cu bine sesiunea, va dorim vacanţă plăcută tuturor! Bafta maxima!

Formular de inscriere


09/02/2022

Endodontia si ergonomia sunt teme de interes major care fac obiectul mai multor cursuri oferite de Mb Dental INSTITUTE -Centrul de cursuri in microscopie “Transilvania”, Cluj Napoca.

Cursul introductiv de endodontie pentru incepatori, „Basic endo” este sustinut de dr. Stefan Jitaru, unul dintre pionierii endodontiei clujene, cu peste 10 ani de experienta in lucrul  la microscop.  Acest curs este recomandat la inceput de drum, studentilor din anii terminali sau medicilor rezidenti incepatori. Ca o dezvoltare fireasca a practicii endodontice, modulele 1 si 2 ale cursului „Microscope Master” vin sa ofere participantilor cunostinetle teoretice si practice necesare realizarii tratamentelor endodontice si preenedodontice la microscop si apoi a  realizarii restaurarilor directe de durata. Aceste doua module sunt sustinute de dr. Stefan Jitaru, dr. Radu Bulat, dr. Sergiu Spataru, dr. Marius Bud.

Temele abordate in aceste cursuri sunt: 

  •  Tehnici de pregatire a unui dinte aflat la limita  pentru a putea fi tratat endodontic : gingivectomie, elongare, extruzie, tratamente preendodontice
  •  Sisteme de  izolare usoara si rapida cu diga pentru a asigura succesul pe termen lung al tratamentului endodontic.
  • Tips & tricks in endodontie:  cateterism, negocierea canalelor, depasirea obstacolelor. Conicitate. Taper. Diametru apical. Cum particularizam cazurile de canale calcificate, inguste, ascunse.
  • Determinarea lungimii de lucru, irigarea endodontica, prepararea rotativa si reciproca.
  • Obturarea canalelor. Elemente de dificultate care pot sa apara si depasirea lor
  • Indepartarea pivoturilor metalice si din fibra de sticla,  acelor fracturate in canale, managemetul perforatiilor: evaluarea prognosticului, inchiderea,
  • sisteme de matrici sectoriale utilizate pentru tratamente preprotetice si restaurative directe.
  • Principiile de baza actualizate in prepararea cavitatilor pe dintii posteriori
  • Cheile de control pentru fiecare etapa de lucru
  • Stratificarea, tehnica bulk, tehnici de modelare ocluzala

Participantii la aceste cursuri vor dobandi notiuni teoretice si practice legate de Microscopul Operator Dentar si ergonomia de lucru:

Anatomia si functionalitatea microscopului
– detalii despre ce inseamna microscopul si cum functioneaza acesta
– cum sa ne alegem microscopul pe care dorim sa-l cumparam
– posibilitati de achizitie a imaginilor si capturilor video prin microscop
– modul de reglare a pozitiei de lucru si adaptarea la diferite situatii clinice
– de reglare a componetelor optice in functie de magnificatie si dioptriile operatorului

Workflow-ul lucrului la microscop si arhitectura cabinetului
– arhitectura organizarii spatiului de lucru si regulile ergonomiei
– modificarile stiluluii de lucru impuse de utilizarea microscopului
– calibrarea medic asistenta pentru tratamentele la microscop
– orientarea si vizibilitatea in campuri inguste
– transferul instrumentarului intre medic si asistent prin tehnica paralela
– lucrul in oglinda la dinti maxilari si mandibulari.
– modurile de examinare a suprafetelor dentare in vedere indirecta

 

O categorie speciala de cursuri oferite de  Mb Dental INSTITUTE -Centrul de cursuri in microscopie “Transilvania”, Cluj Napoca sunt taberele de vara:

Aceste summer camp-uri se desfasoara anual pe perioada sezonului cald iar inscrierile sunt disponibile inainte cu 2 luni premergator evenimentului. Camp-urile se desfasoara in mediul rural, in satul Darja din judetul Cluj, localitatea natala a profesorului Iuliu Hatieganu, intemeietorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj. Taberele sunt gazduite intr-o gospodarie din piatra fondata de primarul satului in 1908, participantii experimentand viata la cort si programul social in jurul focului de tabara.


09/02/2022

Mb Dental INSTITUTE – Centrul de cursuri in microscopie “Transilvania”, Cluj Napoca

Centru de training in microscopia stomatologica s-a nascut din necesitatea de a acoperi o lipsa educationala pe piata romaneasca de traininguri adresate studentilor, rezidentilor si medicilor dentisti care folosesc sau intentioneaza sa foloseasca echipamente noi bazate pe tehnologie microscopica si digitala minim invaziva.

Centrul de training s-a deschis in 2017 in Cluj Napoca, fiind primul astfel de centru educational pentru microscopie din Transilvania. Acesta se adreseaza in primul rand  studentilor si medicilor stomatologi care doresc sa-si dezvolte abilitatile de lucru ergonomic la microscop in endodontie dar nu numai. Centrul de training pune la dispozitia cursantilor 6 microscoape Zumax si 6 simulatoare de unit dentare pentru workshopuri, facilitati pentru workshopuri,  demonstratii practice, prezentari si discutii. Cursurile se desfasoara in grupuri mici de maxim 12 participanti iar inscrierile pentru acestea sunt disponibile online pe platforma MB Dental Institute https://institute.mbdental.ro/

Mb Dental INSTITUTE – Centrul de cursuri in microscopie “Transilvania” din Cluj Napoca organizeaza anual atat cursuri de initiere in lucrul la microscop dar si cursuri adresate celor cu experienta. Acordam prioritate deosebita ergonomiei aplicate in toate tratamentele realizate la microscope care se regasesc in temele noastre de curs:

  1. endodontie,
  2. stomatologie restaurativa la microscop,
  3. preparatii protetice minim invazive,
  4. parodontologie si implantologie,
  5. estetica dentara: fatete si albiri dentare.

In ultimii 6 ani, Mb Dental INSTITUTE – Centrul de cursuri in microscopie “Transilvania”, Cluj Napoca a fost gazada a zeci la evenimente la care au participat peste 800 de studenti si medici  din toata tara.


echipa-mb-dental-cu-biciclete.001-1200x675.jpeg
15/07/2021

A fi cetatean activ presupune cel mai adesea si mobilitate. Avem o nevoie continua sa ne deplasam in diferite locatii: la scoala, facultate, serviciu, intalniri de business sau cu prietenii, evenimente sociale, culturale sau de familie. Frecvent, aceste deplasari le facem cu autoturismele personale, mai ales ca acestea au devenit foarte accesibile in ultimii ani. 

Asocierea dintre a avea o masina si nivelul de trai este inca una puternica, mai ales la poporul roman, care a tanjit dupa masini atat de multe decenii in perioada comunista. Acum, aproape fiecare roman are o masina si simte nevoia sa o foloseasca, uneori chiar si atunci cand nu este neaparat justificat. Desigur, exista situatii in care utilizarea ei este absolut necesara, sau cel putin asa pare: atunci cand mergem la cumparaturi, cand ne deplasam cu familia si multe bagaje etc., insa nu mereu. Aceasta conduce inevitabil la aglomererea traficului auto in localitatile mai mari, lipsa locurilor de parcare, timp pierdut in trafic, serioase probleme de poluare si chiar de sanatate a locuitorior datorita noxelor. Solutia acestor probleme nu este extinderea retelei de drumuri si parcari ci o schimbare a atitudinii noastre, a ficaruia, de a contribui zilnic cate putin, prin utilizarea mijloacelor de transport alternativ sau mersul pe jos.

Administratiile marilor orase desfasoara campanii sustinute de incurajare a populatiei sa inlocuiasca masina personala cu utilizarea transportului in comun, mersul pe jos, cu bicileta sau trotineta pentru a reduce atat aglomeratia din trafic cat si poluarea produsa de utilizarea masinilor personale. In Cluj Napoca reteaua piste de biciclete se mareste de la an an si ne permite si in prezent sa ne deplasam pe principalele axe ale orasului. 

Majoritatea dintre noi am invatat inca de mici sa mergem pe bicicleta si am privit acest lucru ca o activitate fizica sau de divertisment.

Beneficii asupra sanatatii sunt incontestabilte: cresterea rezistentei si a tonusului muscular, dezvoltarea abilitatilor mentale, de orientare, a circulatiei sanguine, a functiei creierului si a plamanilor etc. In ultimii ani insa, odata cu cresterea traficului auto si a problemelor de poluare si aglomeratie generate de acesta, utilizarea bicicletei a capatat insa si o dimensiune de utilitate zilnica, prin includerea sa ca mijloc de transport alternativ. In ultimii ani, populatia a inceput sa foloseasca tot mai des mijloacele de transport alternativ .  Unii folosesc bicicletele din motive ecologice, altii din motive de  rapiditate si evitare a traficului, altii pentru a face sport iar altii dintr-un mix al acestor motive. 

Campania initiata de MB Dental sub denumirea „WE LOVE TO RIDE” isi doreste sa incurajeze clujenii sa apeleze cat mai frecvent posibil la mijloacele de transport alternativ, in special a biciletelor, mai ales atunci cand deplasarile nu presupun distante foarte mari sau nu suntem nevoiti sa transportam bagaje voluminoase. Orice schimbare de stil de viata este grea doar la inceput;  suntem reticenti la majoritatea schimbarilor mai ales atunci cand acestea ne scot din zona de confort. Atitudinea pe care o incurajam este una de responsabilitate civica la adresa poluarii cu noxe si fonice a orasului dar si una de responsabilitate la adersa sanatatii noastre si de a face miscare chiar in timp ce ne deplasam spre activitatile cotidiene, nu neaparat intr-un interval de timp special alocat sportului. 

 

MB Dental este  o clinica stomatologica fondata in Cluj Napoca. Am crescut si ne-am dezvoltat  in ultimii 14 ani in acest oras odata si impreuna cu el, ne pasa de el, ne plac locuitorii lui si suntem mandri ca ne-au dat sansa fim stomatologii lor. Suntem, asadar parte a acestei comunitati, ne preocupa problemele sale, avem spirit civic, motiv pentru care dorim, de cate ori ne sta in putinta, sa ne implicam activ.


practica-de-vara-la-mb-dental-cover.001-1200x675.jpeg
21/05/2021

Ca în fiecare an, pentru studenţii la medicină dentară, sezonul estival nu vine doar cu vacanta ci si cu  practică de vara! Ca orice student la stoma, am avut şi noi parte in studentie de aceste stagii. Stim, asadar cât este de important că în urmă lor să fii mulţumit că ai evoluat, că ai mers un pas înainte în pregătirea ta ca viitor medic dentist completand in mod eficient activitatile scolare din timpul semestrelor.

Acesta este motivul pentru care MB Dental continua traditia de a oferi studenţilor care au încheiat anul 3, 4 sau anul 5 posibilitatea de a se alătura echipei noastre pentru două săptămâni pe perioada vacanţei de vară pentru a se familiariza cu workflow-ul clinic al unei clinici stomatologice. Ne place sa avem studenti alaturi de noi si la cabinet iar pacientii nostri apreciaza ca impartasim cu ei din experienta noastra.

 

Te invităm să te înscrii online (aici) până în 31 mai 2021. Daca vei fi selectat, noi îţi vom răspunde pe email cel târziu Luni, 14 iunie 2021. Daca nu vei fi selectat, te rugam sa nu te superi pe noi, deoarece vom putea accepta un numar limitat de studenti in acest an.

În speranţa că veţi încheia cu bine sesiunea, va dorim vacanţă plăcută tuturor! Bafta maxima!

Formular de inscriere


138.002.jpeg
31/01/2021

Afecțiunile parodontale sunt una dintre cele mai frecvente probleme ale cavității orale, dar care cel mai adesea rămân nediagnosticate. Acest lucru se datorează adesea simptomelor care nu evoluează proporțional cu gravitatea bolii, ele de obicei rămânând mult mai ușoare, si astfel ajung să fie ignorate o perioadă lungă. Primul și cel mai persistent simptom sunt sângerările gingivale, despre care puteți citi mai multe aici.

 

Consultul

Dacă aveți vreo suspiciune că aveți o suferință de natură parodontală, sau dacă medicul dumneavoastră stomatolog observă o asemenea afecțiune, primul pas este o vizită la medicul parodontolog. Acesta vă va efectua un consult complet, însoțit de realizarea unei fișe parodontale, ce va urmări măsurarea gingiei din jurul fiecărui dinte, conform imaginii alăturate. În funcție de aceasta, se va pune un diagnostic și se va recomanda un plan de tratament aferent.

Consultatie parodontologie pentru parodontoza. Masurare pungi parodontale. Parodontometrie
Consultatie parodontologica

Tratamentul. Terapia inițială.

Având în vedere că boala parodontală este inițiată și susținută de prezența tartrului și a plăcii bacteriene la nivel subgingival, prima etapă o va reprezenta igienizarea profesională a acestora. Ultimele studii realizate în anul 2019 plasează ca și eficiență și  ‘standard de aur’ în terapia inițială detartrajul și surfasajul (chiuretajul) mecanic al rădăcinilor, cu ajutorul chiuretelor și al aparatului cu ultrasunete.  Acest proces se va realiza în cel mult 2 ședințe, ce vor fi programate la maxim 48 de ore una de cealaltă, și poartă denumirea de ‘Full mouth scaling’. Fiecare sedință va presupune curățarea sub anestezie a dinților unei arcade, acolo unde aceștia prezintă pungi parodontale, și irigarea/spălarea ulterioară cu soluții antiseptice pentru a dezinfecta complet zona subgingivală.

Caz sever boala parodontala

 

Antibiotice?

În funcție de faza în care a fost prinsă boala, dacă aceasta este acută sau cronică, dar și în funcție de gravitatea și dimensiunea pungilor parodontale, medicul dumneavoastră vă va recomanda în urma etapei de terapie inițială asocierea unor antibiotice pe o durată cuprinsă între 5 și 14 zile. În cazurile severe se poate indica asociarea a 2 antibiotice, pentru a cuprinde un spectru cât mai larg antibacterian. De asemenea, în cazurile refractare la tratament sau în cele recidivante, se va realiza o antibiogramă a secrețiilor parodontale urmată de un tratament medicamentos in functie de rezultatele acesteia.

reabilitare parodontala si protetica punte ceramica pe metal. boal aparodontala. MB Dental Cluj
Reabilitare completă parodontală și protetică

Clorhexidina. Apa de gura, geluri, paste de dinți. 

Tot în urma terapiei inițiale vi se va prescrie utilizarea unei ape de gură antibacteriene pe bază de clorhexidină și uneori a unor geluri pentru aplicare direct la nivelul gingiilor. Este foarte importantă utilizarea acestora conform indicațiilor, pentru nu mai mult de 14 zile, deoarece utilizarea lor îndelungată prezintă efecte adverse, precum pătarea dinților și alterarea senzațiilor gustative. De asemenea, pastele de dinți concepute pentru afecțiuni gingivale vor aduce un beneficiu și vor fi recomandate pentru utilizare pe termen lung.

 

Dușul bucal, ața dentară, periuțele interdentare.

Unul dintre aspectele cele mai importante în momentul igienizării personale de acasă a danturii este curățarea interdentară a dinților, acesta fiind locul din care pornesc cel mai frecevent problemele de natură parodontală. Pentru a facilita acest lucru, în ultima perioadă au apărut pe piața tot mai multe dispozitive din categoria irigatoarelor bucale (duș bucal). Prin proiectarea unui jet subțire de apă/apă de gură, acestea curăță eficient și confortabil zona dintre dinți, aducând astfel pe termen lung un beneficiu extrem de important sănătății dinților și a gingiilor.

În afară de ele, este important să se folosească și ața dentară și periuțele interdentare, zilnic, pentru a obține eficiență maximă în igienizarea zonei interdentare.

 

Vizita de reevaluare. 

După terapia inițială și indicațiile de igienizare, medicul parodontolog vă va chema la reevaluare la 2-3 luni, pentru a vedea evoluția tratamentului. Este necesară această perioadă de pauză pentru a da timp organismului să reacționeze și să activeze mecanismele de regenerare, astfel se va observa eficiența terapiei și evoluția/involuția bolii. În cazurile în care nu se observa un progres substanțial, se va relua din nou terapia inițială, iar în cazurile recidivante se va asocia și o terapie chirurgicală pentru regenerarea tisulară. De asemenea dinții cu mobilitate crescută vor fi incluși într-o imobilizare pentru sporirea stabilității lor. 

Imobilizare dinti frontali cu bibra de sticla. Terapie initiala boala pardodontala. MB Dental Cluj
Terapie inițială și imobilizarea grupului frontal inferior

Terapia de menținere.

Pe termen lung, lucrurile în general evoluează foarte bine dacă se respectă detartrajele periodice la 4-6 luni, iar igiena personală este strictă și realizată cât se poate de atent. De asemenea se recomandă o atenție sporită, iar la primele semne de sângerare gingivală sa fie programat un control. Chiar dacă boala parodontala nu se poate vindeca, ea poate fi stopată și ținută sub control printr-o igienă personală strictă, combinată cu igiena profesională periodică la medicul dentist. 


30/01/2021

Periajul dentar este extrem de important pentru a mentine sanatatea dintilor, insa spatiile dintre dinti nu sunt in totalitate accesibile pentru periuta dentara. Zonele dintre dinti trebuie si ele curatate insa ele  se pot igieniza doar folosind ata interdentara sau dusul bucal.

In cazul dintilor din prima poza (nr. 1), desi pacientul se periaza corect de doua ori pe zi, iar dintii par sanatosi la o evaluare superficiala, exista doua carii situate pe fetele vecine ale dintilor, cele care sunt inaccesibile periajului dentar (poza 1- zonele mai intunecate care corespund cavitatilor preparare din urmatoarele poze).  Avand in vedere ca punctul lor de pornire este situat intre dinti, de cele mai multe ori sunt greu de observat de pacient si uneori chiar si de medic in lipsa radiografiilor. Cel mai frecvent, aceste carii pornite dintre dinti sunt cauzate de alimentele care, in timpul mestecarii, intra aici si nu sunt apoi indepartate cu ata dentara sau dusul bucal. Ele fermenteaza iar acizii rezultati ataca smaltul si produc carii pe fetele vecine ale dintilor.

Dupa indepartarea stratului superficial de smalt, puteti observa (poza 2) dimensiunea cariilor (zonele de culoare maro inchis), care sunt si in acest caz, ca de obicei, mai profunde decat asteptarile pacientilor. De cele mai multe ori pacientii sunt foarte surprinsi sa afle si sa vada aceste carii (medicii fie fac fotografii fie dau pacientilor oglinzi ca ca vada dintii)  care au fost oarecum „mascate” unui ochi neavizat. Pentru a le putea curata se indeparteaza stratul de smalt de pe suprafata pe cere se mesteca. Astfel, se prepara cavitati care  se extind pe cate doua fete ale fiecarui dinte: fata pe care se mesteca si fata care vine in contact cu dintele vecin. Caria este apoi complet indepartata (poza 3) de medic folosind frezele (cele care genereaza zgomotul atat de cunoscut fiecarui pacient). Cavitatile rezultate in urma curatarii sunt apoi dezinfectate si umplute, pas cu pas, folosind un adeziv si material de obturatie (rasini diacrilice compozite). Mai intai se refac cei doi pereti verticali vecini ai dintilor care  vor trebui sa fie construiti in contact pentru a nu permite alimentelor sa patrunda intre dinti, atunci cand pacientul mesteca, pentru a produce noi carii si inflamatii ale gingiei.

Mai intai, medicul instaleaza pe fiecare dinte cate o matrice din metal, un fel de conformatoar care ajuta la construirea succesiva a peretilor dintelui (poza 4). Dupa refacerea primului perete a unui dinte, una dintre matrici este indepartata (poza 5). Ulterior, medicul reface  peretele celui de-al doilea dinte si indeparteaza si a doua matrice (poza 6). Se va continua umplerea cavitatilor cu material de obturatie si se va modela o suprafata care sa aiba un relief cat mai asemanator cu cel initial, natural a  dintilor.  Este  posibila chiar adaugarea unor pigmenti usor maronii, identici cu cei care exista uneori  pe dintii naturali pentru a face obturatia perfect integrata in estetica generala a dintilor pacientului ( poza 7).

Dupa ce suprafetele obturatiei se finiseaza si se lustruiesc, se verifica cu o ata dentara daca cele doua plombe sunt in contact strans si nu vor permite alimentelor sa mai patrunda intre dinti.

Recomandam tuturor pacientilor sa nu neglijeze nici igiena interdentara, nici semnalele care pot indica o posibila carie interdentara: agatarea atei dentare care se scamoseaza, inflamatie cu usoara jena si sangerarea gingiei dintre doi dinti, retentia de alimente intre doi dinti si indepartarea lor cu greutate, sensibilitate la rece si dulce.

Dr. Marius Bud, Mb Dental Cluj


web2019_12_MBDental_CatalinHladi-8005-1200x800.jpg
09/01/2021


1. Organismul meu poate sa respingă implantul
Unul dintre miturile clasice este respingerea implantului dentar de către organism. Marea majoritate a implanturilor dentare sunt realizate din aliaje ale titanului precum Ti-6Al-4V sau titan pur comercial. Aceste aliaje de titan sunt biocompatibile și se folosesc la scară largă pentru restul dispozitivelor implantabile (plăcuțe de osteosinteză, proteze valvulare, proteze de șold, etc). În ultimul timp a crescut utilizarea implanturilor din materiale ceramice (Zirconiu) sau aliaje titan-zirconiu cu rezultate foarte bune in ceea ce privește biocompatibilitatea. Cauzele pierderii unui implant dentar pot implica o igienă deficitară, o boală parodontală activă, forțe ocluzale exagerate, poziționarea incorectă a acestuia endoosos și supunera lui la forțe care sunt transmise într-un ax nefavorabil.
2. Pentru că osul meu s-a resorbit, nu pot beneficia de tratament implantar.
Procesele alveolare ale oaselor maxilare sunt specializate în preluarea forțelor ocluzale generate de masticație. Pierderea dinților și implicit a funcției va conduce la o atrofie a acestora (resorbția osoasă). Cu cât timpul scurs de la pierderea dintelui este mai mare cu atât resorbția va fi mai mare. Din fericire, cercetările continue au condus la dezvoltarea tehnicilor de regenerare osoasă prin care pierderile osoase pot fi recuperate. Folosirea grefelor osoase permite reconstrucția crestelor alveolare în vederea posibilității realizării tratamentului implantar.
3. Implanturile sunt mai bune decât dinții mei naturali, motiv pentru care doresc să îmi înlocuiesc toți dinții cu implanturi dentare.
Greșit. Dinții naturali sunt menținuți endoosos prin intermediul ligamentelor parodontale, ligamente specializate în menținerea dinților în alveole și în transmiterea forțelor ocluzale. În momentul pierderii unui dinte se pierd și aceste ligamente. Implantul dentar nu beneficiază de un astfel de aparat ligamentar, conexiunea lui cu osul fiind una directă. De aceea implantul dentar este mult mai fragil la forțe ocluzale nocive.
4. Se va declanșa detectorul de metal în aeroport sau voi avea probleme în timpul unui RMN?
NU și NU. Implanturile dentare nu au proprietăți magnetice.
5. Îmi este frică să aleg tratamentul implantar pentru că este dureros
Tratamentul implantar se realizează în cele mai multe cazuri în anestezie locală, rareori în anestezie generală. Anestezia locală presupune una sau mai multe înțepături cu un ac foarte fin, după aplicarea la locul înțepăturii a unei soluții anestezice topice. Tratamentul implantar este nedureros, minim invaziv, și de cele mai multe ori durata intervenței este scurtă.
6. Aplicarea implanturilor și a lucrării finale se poate face în 24 de ore.
Fiecare organism este diferit. La fel este fiecare patologie sau evoluția acesteia. Sunt situații când oferta osoasă (cantitatea și calitatea) permite aplicarea unuia sau a mai multor implanturi dentare, iar dacă la momentul implantării stabilitatea primară este foarte bună, pacientul poate beneficia imediat de o lucrare protetică provizorie, apoi de cea finală. Din păcate, sunt situații în care pierderile osoase sunt mari, calitatea osoasă este scăzută iar aceste situații necesită un tratament care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp.

Dr. Tiberiu Tamas- chirurgie si implantologie orala, MB Dental Cluj

 


tratament-endodontic-la-microscop-1200x800.jpeg
10/02/2020

Despre tratamentele endodontice la microscop am mai discutat si cu alte ocazii, am abordat acest subiect si in alte postari de pe blogul nostru. Dupa cum bine stiti, in cadrul clinicii MB Dental medicii specialisti pot trata pacientii utilizand tehnica precisa si aparatura moderna, cum ar fi microscoapele dentare.

Vom detalia acest subiect, pentru ca pacientii care au nevoie de acest tip de tratament sa stie si sa inteleaga abordarea noastra si cum aceasta are o rata mai mare de succes decat varianta clasica de tratament pe canal.

Stiai ca…?

Cu o experienta de 10 ani in endodontie la microscop, cand ajungi la MB Dental te lasi pe maini bune! Suntem o echipa de medici pasionati si experimentati, astfel ca indiferent de gravitatea unui caz, il putem rezolva cu succes, tratand dintii afectati.

Ideal este sa urmezi acest gen de tratament si sa salvezi dintii naturali. In trecut, cand un dinte era afectat de o carie profunda, cu o infectie ce se dezvolta si ajungea pana la radacina, cel mai probabil, singura solutie propusa de medicii stomatologi era extractia. Acum insa exista metode alternative ce pot salva situatia, evitand pe cat de mult posibil extractia.

De ce este recomandat tratamentul endodontic sub control microscopic

Utilizand miscroscopul, medicul endodont va putea observa in detaliu imaginea canalelor, va identifica problemele dentare si va trata cu mai mare precizie. In plus, pot exista fisuri ce nu se vad cu ochiul liber, observate doar cu ajutorul miscroscopului. Mai mult decat atat, sunt si cazuri de pacienti care au avut parte de un tratament endodontic esuat, din cauza unor canale suplimentare neidentificate, a unor perforatii in radacina sau instrumente  fracturate pe canal.

Tratamentul endodontic va fi necesar cand un dinte a fost atat de mult afectat de carie, incat aceasta a deschis camera pulpara si a contaminat-o cu bacterii, ducand la reactii inflamatorii la nivelul nervului sau chiar si a varfului de radacina. Tratamentul endodontic la miscroscop este indicat ca abordare mai complexa, precisa, moderna si cu rata mare de succes pentru pacient. Daca tratamentul endodontic clasic esueaza, medicul poate recomanda o rezectie apicala, interventie chirurgicala invaziva. In schimb, tratamentul endodontic la microscop poate fi mai eficient, scazand sansele ca pacientul sa ajunga si pe mana chirurgului pentru a salva radacina unui dinte.

Vindecarea dupa tratamentul endodontic la microscop

In cazul dintilor cu leziune periapicala – la varful radacinii, vindecarea este lenta si se observa in timp – va fi vindecat 70% dupa 4 ani! Sunt necesare radiografii dupa interventie, observand evolutia vindecarii.

Nu putem spune precis cat va dura tratamentul sau cate sedinte sunt necesare, astfel de aspecte depinzand de gravitatea fiecarei situatii. Ce putem spune clar este ca tratamentul endodontic se va realiza sub anestezie locala, astfel ca pacientul nu simte vreo durere.

Ulterior tratamentului este posibil sa simti un disconfort, dintele tratat sa fie mai sensibil, stare ce poate dura si pana la 3 zile.

Dupa incheierea tratamentului pe canal, urmeaza si refacerea coroanei dintelui. In cele mai multe dintre cazuri vorbim despre un dinte ce are coroana distrusa, insa radacina este inca buna pe coroana, cea care de altfel va sustine un pivot inserat. Apoi dintele va fi imbracat cu o coroana ceramica, astfel incat dintele sa indeplineasca din nou functiile sale.

Mentionam de asemenea ca post tratament, dintele in cauza trebuie protejat. Exista si risc de fractura, deci cu atat mai mult trebuie sa ai grija la masticatie. Dupa ce va fi restaurat, dintele nu are nevoie de un tratament special.

Discuta cu noi! Mentine cu medicul curant o comunicare deschisa. Durerea poate fi un factor ingrijorator, dar medicul specialist iti va explica ca este firesc dupa tratamentul pe canal. Vindecarea completa va fi lenta, asadar trebuie sa revii la cabinetul stomatolog chiar si dupa ce ai tratat complet un dinte, verificand o data la 6 luni, cu radiografii specifice, care este stadiul de evolutie a dintelui ce a fost tratat pe canal – evitam astfel formarea unor chisturi la radacina ce nu prezinta simptome timpurii.


Urmărește-ne pe blog-uri

Ai întrebări?

0749 203 455
Clinica Cluj-Napoca

0746 200 274
Clinica Floreşti, Cluj

Mesaj

© 2016 MB Dental. Toate drepturile rezervate de MB Dental.

  • Română
  • English