ORTODONȚIE

Ce ar trebui să știți inainte de a vă pune un aparat dentar?


Aparatele dentare pot fi purtate la orice vârstă

Exista soluții terapeutice pentru fiecare pacient în parte și pentru fiecare categorie de vârstă. Nu doar copiii și adolescenții pot beneficia de un tratament ortodontic, ci si adulții. Tratamentul ortodontic poate fi parte a unui tratament multidisciplinar, in reabilitari orale complexe alaturi de tratamente chirurgicale, parodontale sau protetice.

Tratamentul ortodontic este un tratament îndelungat

Aparatele dentare realizează deplasări dentare, iar acestea necesită timp. În medie, durata unui tratament ortodontic este de aproximativ 2 ani, insă aceasta poate varia în funcție de situația clinică si complexitatea cazului. Acest aspect va fi discutat împreună cu medicul ortodont, după realizarea planului de tratament.

https://mbdental.ro/wp-content/uploads/2020/02/dr-stefania-balint.jpg
https://mbdental.ro/wp-content/uploads/2020/02/web2019_12_MBDental_CatalinHladi-7658-1.jpg

Tratamentul ortodontic este realizat de către un medic specializat în această ramură a medicinii dentare

Medicul ortodont este cel in masură sa planifice și sa conducă un tratament ortodontic.

Există câteva investigații standard necesare pentru alcătuirea unui plan terapeutic

Înainte de începerea tratamentului medicul vă va indica efectuarea unor radiografii sau CT, vi se vor face fotografii si vi se vor lua amprente ale arcadelor dentare. Aceste investigații vor alcatui baza pe care se va realiza planul de tratament.


Pot fi necesare extracții dentare

Un tratament ortodontic complet nu se limitează la alinierea dentară (cu toare ca acesta este primul aspect observat de către pacient), ci are ca scop realizarea unei ocluzii (mușcături) corecte. Pentru asta, uneori este necesară extracție unor dinți, chiar a unora sănătoși.


S-ar putea sa doară

Aplicarea aparatului dentar în sine nu este dureroasă, insă poate să apară un disconfort în primele zile după aplicare. Acesta poate varia de la presiune la durere în funcție de toleranța pacientului si de forța aplicată.


Igiena orală trebuie sa fie mai riguroasă

În cazul purtării unui aparat dentar fix, cu bracketi, igienizarea va fi puțin mai dificilă din cauza zonelor retentive pe care aceștia le creeaza. De aceea, este necesară utilizarea unor mijloace suplimentare de igienă orală precum periuțele interdentare sau dușul bucal. Dacă în timpul tratamentului ortodontic igiena orală este neglijată, după îndepărtarea aparatului dentar pot rămâne pe suprafața dinților pete albe sau chiar carii.


La sfârșitul tratamentului vi se va indica purtarea unei contenții

Contenția reprezintă mijlocul prin care se păstrează poziția dinților obținută prin tratament. Aceasta poate fi în funcție de caz o gutieră, un aparat mobilizabil, sau chiar un fir de sârmă colat (lipit) pe fața internă a dinților. Tipul aparatului de contenție va fi stabilit de medicul ortodont, care vă va indica și durata de purtare a acestuia.


– Dr. Ștefania Balint, medic specialist ortodont

Urmărește-ne pe blog-uri

Ai întrebări?

0749 203 455
Clinica Cluj-Napoca

0746 200 274
Clinica Floreşti, Cluj

Mesaj

© 2016 MB Dental. Toate drepturile rezervate de MB Dental.

  • Română
  • English