CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Tratamentul endodontic la dintii de lapte

04 octombrie 2017

La fel ca inima, creierul sau rinichii dintele prezinta vase de sange care asigura aportul de nutriente si oxigen necesar supravietuirii celulelor, cat si nervi care sunt responsabili de sensibilitatea dureroasa. Atat vasele de sange cat si nervii se afla in interiorul dintelui si formeaza pulpa dentara. De aici deriva si termenul de “endodontie” care inseamana “interiorul(endo) dintelui(odontos)” si se refera la tratamentele care implica pulpa dentara.

tratament endodontic dinti de lapte

Afectiunile pulpare ale dintilor de lapte sunt frecvent intalnite, au o progresie rapida cu un tablou clinic mai putin zgomotos decat la adulti din cauza anatomiei diferite a dintilor de lapte fata de cei permanenti. Principalul simptom este durerea, care poate sa fie declansata sau spontana. Declansarea senzatiei de durere prin actiunea unor stimuli macanici, chimici sau termici este de obicei de scurta durata si inceteaza odata sau la scurt timp dupa incetarea stimului. Acest lucru indica o afectare minima, reversibila a pulpei spre deosebire de durerea spontana care are o durata mai mare si indica o afectare mai grava si ireversibila a pulpei. Controalele periodice la medicul dentist, odata la 6 luni, pot preveni aparitia acestor dureri, prin tratarea si oprirea evolutiei leziunilor carioase existente spre pulpa dentara.

Progresia cariei spre pulpa este foarte rapida la copii si odata ce apar senzatiile dureroase este indicata vizita cat mai rapida la medicul dentist. Acesta va trata dintele afectat in functie de stadiul inflamatiei pulpei dentare in momentul in care pacientul se prezinta la cabinet. Tratamentul afectiunilor pulpare poate fi impartit in doua categori: conservativ si radical.

Tratamentul conservativ urmareste pastrarea vitalitatii pulpare si presupune urmatoarele manopere stomatologice: terapia protectiva, ocluzia pulpara indirecta, ocluzia pulpara directa si pulpotomia.

Terapia protectiva - este utilizata atunci cand dintele este cariat, dar aceasta nu afecteaza in mod direct pulpa. Caria este reparata, dupa care un material protector este aplicat pe dinte inainte ca acesta sa fie plombat.

Ocluzia pulpara indirecta - se foloseste atunci cand caria s-a extins pana foarte aproape de pulpa, dar nu a atins-o inca. Mare parte din zona cariata este eliminata iar pulpa este ocluzata cu un material protector pentru a o proteja de leziuni ulterioare si pentru a sustine vindecarea si reconstructia prin intermediul formarii de dentina secundara.

Ocluzia pulpara directa - se utilizeaza atunci cand pulpa este partial expusa, fie pe durata eliminarii zonei cariate sau din cauza unei rani. Pulpei expuse ii este aplicat un tratament protector. De obicei, ocluziile pulpare directe sunt mai putin eficiente in cazul dintilor de lapte decat in cel al dintilor permanenti.

Pulpotomia - se foloseste atunci cand partea superioara a pulpei a fost afectata de carii sau ranita, dar baza ei este intacta. Dentistul elimina caria si partea infectata a pulpei, dupa care aplica un material cu rol in stimularea sau mumifierea pulpei restante.

Tratamentul radical (pulpectomia) presupune indepartarea pulpei dentare in totalitate si inlocuirea ei cu un material care sa previna infectarea osului in care este dintele implantat sau a dintelui permanent care se afla sub el. Daca totusi infectia a depasit dintele si s-a extins in spatiile vecine, exctractia dintelui si drenajul puroiului prin alveola va fi tratamentul de electie. De asemenea, extractia este indicata si in cazurile in care dintele este mobil, inainte de exfolierea lui de pe arcada si inlocuiorea cu succesorul permanent, cat si in cazul in care distructia coronara a dintelui este foarte severa si acesta nu poate fi reparat.

Succesul tratamentului endodontic la copii depinde in cea mai mare masura de diagnostic si de sigilarea coronara. Absenta sau pierderea sigilarii coronare va duce la esecul tratamentului. Din acest motiv coroanele din otel inoxidabil sunt cea mai sigura si de durata varianta in protejarea dintilor, fata de obturatiile cu glass-inomer, amalgam sau compozit. Si pentru ca este mai usor sa previi decat sa tratezi fiecare dintre noi putem devenii “medicii” copiilor nostri, prin asigurarea unei ingiene riguroase, o alimentatie sanatoasa si controale periodice la medicul dentist.

Dr. David Angelescu

micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: