Despre tratamentele endodontice la microscop am mai discutat si cu alte ocazii, am abordat acest subiect si in alte postari de pe blogul nostru. Dupa cum bine stiti, in cadrul clinicii MB Dental medicii specialisti pot trata pacientii utilizand tehnica precisa si aparatura moderna, cum ar fi microscoapele dentare.
Vom detalia acest subiect, pentru ca pacientii care au nevoie de acest tip de tratament sa stie si sa inteleaga abordarea noastra si cum aceasta are o rata mai mare de succes decat varianta clasica de tratament pe canal.
Stiai ca…?
Cu o experienta de 10 ani in endodontie la microscop, cand ajungi la MB Dental te lasi pe maini bune! Suntem o echipa de medici pasionati si experimentati, astfel ca indiferent de gravitatea unui caz, il putem rezolva cu succes, tratand dintii afectati.
Ideal este sa urmezi acest gen de tratament si sa salvezi dintii naturali. In trecut, cand un dinte era afectat de o carie profunda, cu o infectie ce se dezvolta si ajungea pana la radacina, cel mai probabil, singura solutie propusa de medicii stomatologi era extractia. Acum insa exista metode alternative ce pot salva situatia, evitand pe cat de mult posibil extractia.
De ce este recomandat tratamentul endodontic sub control microscopic
Utilizand miscroscopul, medicul endodont va putea observa in detaliu imaginea canalelor, va identifica problemele dentare si va trata cu mai mare precizie. In plus, pot exista fisuri ce nu se vad cu ochiul liber, observate doar cu ajutorul miscroscopului. Mai mult decat atat, sunt si cazuri de pacienti care au avut parte de un tratament endodontic esuat, din cauza unor canale suplimentare neidentificate, a unor perforatii in radacina sau instrumente fracturate pe canal.
Tratamentul endodontic va fi necesar cand un dinte a fost atat de mult afectat de carie, incat aceasta a deschis camera pulpara si a contaminat-o cu bacterii, ducand la reactii inflamatorii la nivelul nervului sau chiar si a varfului de radacina. Tratamentul endodontic la miscroscop este indicat ca abordare mai complexa, precisa, moderna si cu rata mare de succes pentru pacient. Daca tratamentul endodontic clasic esueaza, medicul poate recomanda o rezectie apicala, interventie chirurgicala invaziva. In schimb, tratamentul endodontic la microscop poate fi mai eficient, scazand sansele ca pacientul sa ajunga si pe mana chirurgului pentru a salva radacina unui dinte.
Vindecarea dupa tratamentul endodontic la microscop
In cazul dintilor cu leziune periapicala - la varful radacinii, vindecarea este lenta si se observa in timp – va fi vindecat 70% dupa 4 ani! Sunt necesare radiografii dupa interventie, observand evolutia vindecarii.
Nu putem spune precis cat va dura tratamentul sau cate sedinte sunt necesare, astfel de aspecte depinzand de gravitatea fiecarei situatii. Ce putem spune clar este ca tratamentul endodontic se va realiza sub anestezie locala, astfel ca pacientul nu simte vreo durere.
Ulterior tratamentului este posibil sa simti un disconfort, dintele tratat sa fie mai sensibil, stare ce poate dura si pana la 3 zile.
Dupa incheierea tratamentului pe canal, urmeaza si refacerea coroanei dintelui. In cele mai multe dintre cazuri vorbim despre un dinte ce are coroana distrusa, insa radacina este inca buna pe coroana, cea care de altfel va sustine un pivot inserat. Apoi dintele va fi imbracat cu o coroana ceramica, astfel incat dintele sa indeplineasca din nou functiile sale.
Mentionam de asemenea ca post tratament, dintele in cauza trebuie protejat. Exista si risc de fractura, deci cu atat mai mult trebuie sa ai grija la masticatie. Dupa ce va fi restaurat, dintele nu are nevoie de un tratament special.
Discuta cu noi! Mentine cu medicul curant o comunicare deschisa. Durerea poate fi un factor ingrijorator, dar medicul specialist iti va explica ca este firesc dupa tratamentul pe canal. Vindecarea completa va fi lenta, asadar trebuie sa revii la cabinetul stomatolog chiar si dupa ce ai tratat complet un dinte, verificand o data la 6 luni, cu radiografii specifice, care este stadiul de evolutie a dintelui ce a fost tratat pe canal – evitam astfel formarea unor chisturi la radacina ce nu prezinta simptome timpurii.