Gingivita și boala parodontală. Generalități și recomandări terapeutice
Boala parodontală sau parodontoza cum este cunoscută popular, este o afecțiune de natură microbiană și inflamatorie, ce interesează țesuturile de susținere ale dinților, și anume gingia, osul adiacent și ligamentele parodontale înconjurătoare. Cu alte cuvinte, atunci când ignorăm igiena, sau când aceasta este realizată superficial, placa bacteriană ce se adună pe dinți nu îi va afecta doar pe aceștia, ci și țesuturile din jurul lor.
Primul stadiu al bolii parodontale este gingivita, al cărei semn principal este sângerarea gingivală. Frecvența apariției gingivitei in rândul populației este deosebit de mare, având o incidență de peste 90%, indiferent de vârstă și sex.
În general gingivita, în afară de prezența sângerării și a unui gust neplăcut nu prezintă și alte simptome, și de aceea aceasta evoluează uneori fără ca să ne dam seama. Produsele din comerț de tipul pastelor de dinți special concepute pentru sângerare gingivală aduc un beneficiu și o pot scădea ușor, însă eficiența lor este crescută dacă se asociază unui consult și unei igienizări profesionale, în acest caz sângerarea dispare complet.
Boala parodontală este principala afecțiune responsabilă de pierderea dinților. Ea este preponderent întâlnită la adulți, dar poate afecta și tinerii, în special pe cei în perioada pubertății si gravidele, datorită susceptibilității crescute create de nivelul hormonal ridicat.
Ultimele studii privind prevalența parodontitei au clasat-o pe locul al 6-lea în lista celor mai frecvente condiții patologice. Procentual, în rândul adulților aceasta se regăsește la 47% din persoane, iar la cei peste 65 ani procentul este de 64%.
Unul din motivele pentru care boala parodontală necesită un screening periodic este evoluția ei fără simptome alarmante până în ultimele stadii, când dinții au un grad avansat de mobilitate iar sanșele de a-i pastra sunt mult mai scazute. Deoarece boala parodontală și consecințele acesteia au un impact puternic asupra calității vieții, se recomandă ca la primele semne de sângerare gingivală a se realiza un consult specializat la dentist pentru a se lua masurile necesare.
Tratamentul este în funcție de stadiul bolii în momentul prezentării, și implică în prima fază ședințe de igienizare profesională minim invazive, si anume detartraj si surfasaj supragingival și subgingival, adică îndepărtarea tartrului de pe coroana și rădăcina dintelui.
În cazurile severe, recomandările terapeutice pot include de asemenea și abordări chirurgicale rezective sau regenerative.
Boala parodontală nu se poate vindeca, odată ce țesuturile au fost distruse. Tratamentul poate doar să stabilizeze boala și să îi oprească evoluția, de aceea cel mai important aspect este prevenția și profilaxia ei pentru a se evita fazele avansate de boală. După încheierea tratamentului se recomandă menținerea rezultatelor și evitarea recidivelor prin prezentarea periodică la control.
Dr. Andrei Voicu - medic specialist parodontolog, MB Dental Cluj