Rezolvarea complicațiilor apărute în urma managerierii defectuase a unui accident endodontic
Dr. Ștefan Jitaru
05 ianuarie 2024
Urmatorul caz prezinta rezolvarea complicatiilor aparute ca urmare a managerierii defectuase a unui accident endodontic, anume separarea unui ac rotativ in sistemul endodontic, in canalul MezioVestibular 1.
Din imagistica initiala, un OPT, putem lesne intelege ca instrumentul fracturat se afla in depasirea foramenului apical, fapt ce complica prognosticul dintelui (fig. 1).
Pentru ca exista suspiciunea ca fragmentul separat se afla in contact cu sinusul maxilar si pentru ca stim ca s-a incercat indepartarea acului cu ajutorul ultrasunetelor si ne asteptam sa existe o perforatie, efectuam imagistica tridimensionala care ne confirma toate aceste lucruri(fig. 2 - sectiune CBCT).
Prezenta unui ac separat in sistemul endodontic este o situatie manageriabila dar mult complicata de existenta unei perforatii obtinute ca si consecinta a incercarii de indepartare. Depasirea foramenului apical face ca tentativa de indepartare sa prezinte risc de impingere, in cazul de fata, in sinusul maxilar.
La vizualizarea atenta a canalului putem sa identificam prezenta perforatiei, cu tesut granulomatos si segmentul vizibil din fragmentul separat. Din fericire, reusim sa controlam sangerarea (video 1).
Trecem la manipularea segmentului de ac pentru a-l deplasa in sens coronar, lucru reusit si confirmat atat vizual cat si imagistic (video 2, fig. 3).
Ulterior, indepartam fragmentul de ac cu ajutorul unui lasou endodontic (fig 4, 5).
In aceasta situatie, am retratat dintele integral, incepand cu refacerea tratamentului pre-endodontic, iar dupa ce am instrumentat si canalul MV2, am inchis perforatia preexistenta cu ajutorul unei bioceramici de consistenta chitoasa. (fig. 6)
micro tratamente/macro rezultate
Contact
Hai să vorbim!
Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!