CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Obturațiile extinse din amalgam afectează rezistența dintelui

23 noiembrie 2012

Obturaţiile cu amalgam (amestec de argint, pilitură de fier şi mercur) au fost, pentru mult timp, o soluţie în restaurarea dinţilor afectaţi de carii. Implicând costuri reduse şi având o bună durabilitate în timp, ele au fost realizate pentru prima dată în urmă cu mai bine de un secol şi continuă să fie executate, deşi popularitatea lor a scăzut odată cu eficientizarea obturaţiilor cu compozit.

amalgam

Dincolo de concurenţa pe care le-au făcut-o obturaţiile cu compozit, mult mai estetice, de altfel, obturaţiile cu amalgam au pierdut în popularitate şi datorită temerilor conform cărora mercurul intrat în aliaj ar putea fi eliberat în organism, provocând, astfel, diferite afecţiuni.

În Suedia, spre exemplu, obturaţiile cu amalgam sunt interzise de aproape 10 ani. Întrucât mercurul poate cauza, se ştie, leziuni neurologice şi hepatice, amalgamul a fost privit cu tot mai multă circumspecţie, în ciuda faptului că nu a fost demonstrată ştiinţific legătură să cu apariţia anumitor boli. Din 1997, când Federaţia Dentară Internaţională şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au negat orice risc pe care obturaţiile cu amalgam l-ar putea avea pentru sănătatea pacienţilor şi până în prezent, nu s-a dovedit niciodată contrariul. Cu toate acestea există ţări precum Suedia în care amalgamul este interzis pentru folosire în stomatologie.

Ceea ce s-a confirmat, însă, din seria dezavantajelor obturaţiei cu amalgam, a fost faptul că această poate afecta rezistenţa dintelui. Dacă obturaţia cu amalgam este extinsă – şi, de obicei, este, fiindcă ea necesită o retenţie mecanică ce nu poate fi realizată decât prin îndepărtarea unei suprafeţe destul de mari de ţesut – rezistenţa dintelui scade iar şansele apariţiei fracturii dentare cresc.

Pe lângă teama de mercur, infirmată de autorităţile în domeniu, sau de caracterul lor total inestetic (de care unii pacienţi nu sunt, totuşi, deloc deranjaţi, deşi, în timp, dintele capătă o culoare gri, imposibil de corectat ulterior), slăbirea rezistenţei dintelui este, de fapt, unul dintre motivele importante pentru care obturaţiile cu amalgam au fost devansate de cele cu compozit.

Să ne zâmbim cu bine!


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: