Tuturor ne place îngheţata şi tuturor ne plac băuturile reci în zilele toride de vară şi, ca să fim sinceri, în mai tot restul anului, cu excepţia, probabil, a iernii. Dinţilor noştri nu le place, însă, obiceiul de a mușca din îngheţată, după cum nu le place nici obiceiul de a ronţăi cuburile de gheaţă din paharul cu băutură.
Sensibilizaţi de impactul rece, dinţii nu au nicio timiditate în a ne transmite asta, aşa că putem avea o senzaţie extrem de neplăcută, chiar dureroasă, dacă facem aceste lucruri. Sunt două dintre obiceiurile pe care trebuie, cu orice preţ, să le evităm, mai ales că efectul lor răcoritor e numai o iluzie (se ştie că în deşert oamenii beau ceai fierbinte că să tolereze mai uşor căldură) şi că singurul câştig sunt, probabil, amigdalele umflate.
Există momente de grabă în care trebuie neapărat să rupem o aţă sau o hârtie şi nu avem o foarfeca la îndemână. Tendinţa comună e de a ne pune incisivii la treaba, deşi acest gest este, la rândul lui, foarte dăunător pentru dantură. De aceea, ar fi ideal să nu mai confundăm materialele de orice altă natură cu hrană, fiindcă a încerca să rupi cu dinţii un nailon de pescuit (aviz amatorilor!) nu e la fel cu a mușca dintr-un măr sau dintr-un biscuit.
Modă, ştim, e la mare căutare iar provocările ei sunt dintre cele mai variate. Dintre ele, piercing-urile au fost, dintotdeauna, foarte căutate şi foarte criticate. Fără să adoptăm atitudinea bunicuţei îngrozite de noile „achiziţii” ale nepoţilor, vrem numai să îi avertizăm pe amatorii de piercing-uri în limba că metalul din care acestea sunt confecţionate le poate aduce multe probleme de natură stomatologică, aşa că, ar fi bine, din punct de vedere strict medical, dacă această modă ar putea fi evitată.
În ceea ce îi priveşte pe cei mici, aşa cum am mai atras atenţia în alte articole de specialitate, e bine să fie dezvăţaţi de biberon în jurul vârstei de 1 an şi alimentaţi cu linguriţă sau cu cană, dacă vrem că ei să nu dezvolte ceea ce se cheamă carii de biberon. Pe măsură ce cresc, de asemenea, ar fi de dorit că ei să nu facă un obicei din a mestecă gumă ori din a ronţăi bomboane.
Să ne zâmbim cu bine!