De ce ai dorit sa devii medic dentist?
Aceasta decizie a fost pentru mine nu neaparat una dificila, pe care am luat-o pe la finele liceului.Urmarea unei pregatiri de tip real matematica-informatica m-a ajutat in a-mi dezvolta gandirea analitica, insa nu-mi doream ca profesia mea viitoare sa nu imi puna in valoare abilitatile artistice si sociale. Doream sa creez, sa fiu in contact cu lumea si in acelasi timp sa fie indeajuns de dificila astfel inca sa ma tina pasionat ani in sir pe parcursul carierei.
Aveam sa-mi iau un angajament destul de dificil pe care, cu siguranta nu l-as fi luat fara sprijinul familiei care mi-a acordat toata increderea si suportul material necesar. De altfel, eu preluasem de la ei calitati pe care le consider necesare meseriei de medic stomatolog, si anume dexteritatea si inclinatia spre un domeniu tehnic de la tata si latura artistica, respectiv viziunea pentru frumos a mamei, ea fiind deja in domeniul medical, profesand ca si tehnician dentar. De mic copil imi petreceam uneori dupa-amiezile in laboratorul de tehnica dentara si observam cum, cu atata tenacitate si atentie, stratifica ceramica, dandu-i forma si culoarea dintelui natural. Cu toate astea nu cred ca eram in stare sa aleg aceasta meserie fara contributia surorii si cumnatului meu ce practicau deja cu drag de cativa ani. M-au luat deoparte raspunzandu-mi la toate intrebarile legate de ce avea sa fie cu bune si cu rele.
Ai urmat o specializare in parodontologie, poate majoritatea pacientilor nu sunt familiarizati cu aceasta specializare. Ce este parodontologul?
Parodontologul este medicul dentist specializat in prevenirea, depistarea si tratarea problemelor legate de suportul dintilor si implanturilor in cavitatea orala, respectiv gingia cu ligamentele parodontale si osul alveolar.Afectiunea de care sufera pacientul poarta denumirea de boala parodontala, cauza principala fiind bacteriana. Este printre cele mai frecvente patologii cu care se confrunta pacientul, deoarece manifestarile ei sunt adesea dificil de observat . Inflamatia cauzata de aceste bacterii ce se strang in jurul dintilor in asa-numitele “pungi parodontale” duc la simptome usoare precum sangerare sau roseata gingivala, jena precum si altele mai severe precum mobilitatea dintilor si deplasarea lor din pozitia initiala. In cadrul primei vizite la medicul parodontolog se va analiza starea generala de sanatate impreuna cu o examinare intraorala pentru a putea depista eventuali factori de risc prezenti ce pot modifica progresia bolii. De asemenea el va masura gradul de afectare folosindu-se de un instrument numit sonda parodontala ce-l va introduce intre dinte si gingie.
In acest mod el va formula un plan de tratament individualizat avand o perspectiva holistica ce consta in sfaturi legate de mentinerea igienei, alimentatie sau de renuntare la fumat.Tratamentul in sine consta in indepartarea placii bacteriene si a tartrului din zonele afectate cu ajutorul aparatelor de ultrasunete, air-flow cu diverse pulberi sau a laserului , procedura ce este denumita in termeni tehnici detartraj si surfasaj radicular.
Alte motive pentru care pacientul necesita interventia medicului parodontolog sunt acelea de recuperare a dintilor sever compromisi ca urmare a cariilor sau fracturilor, cat si unele cosmetice de corectare a esteticii gingivale datorita lipsei sau surplusului de gingie restabilind armonia dintre albul si rozul zambetului.
Ai deja o mare experienta clinica ca parodontolog, ce consideri ca s-a schimbat major in ultimii ani in aceasta specialitate fata de trecut?
Cercetarile recente s-au concentrat pe stabilirea unor criterii mai bine definite pentru boala parodontala cu accent pe natura multifactoriala a afectiunii.Aparitia in 2018 a unei noi clasificari a adus completari in ceea ce priveste stadializarea si rata de progresie ajutand la stabilirea unor protocoale mai bine definite de diagnostic si tratament, prin recunoasterea importantei factorilor de risc asociati. Implicarea imunitatii in dezvoltarea bolii este focusul principal al studiilor in acest domeniu. Intelegerea mecanismelor prin care aceasta afectiune poate sa aiba un impact asupra starii generale de sanatate si vice-versa este un pas important pe care e necesar sa il inteleaga medicina pentru a putea dezvolta tratamente pentru ghidarea mai eficienta a vindecarii. In prezent sunt folosite produse ce contin colagen, acid hialuronic sau alti compusi prin care se incearca ghidarea vindecarii, care fac parte din asa numita terapie de bio-modulare.Folosirea lor se preteaza doar anumitor cazuri, unele necesitand studii pe termen lung pentru a se putea dovedi utilitatea clinica.
In ceea ce priveste tratamentul, tendintele actuale sund de dezvoltare a unor tehnici mai predictibile pentru obtinerea acoperirii retractiilor gingivale si defectelor parodontale.In acest sens s-a dezvoltat instrumentar de tip microchirurgical care a dus la scaderea traumei suferita de tesuturi in timpul interventiilor chirurgicale.Alaturi de magnificatie si iluminare optima prin folosirea lupelor si microscoapelor stomatologice, pacientul beneficiaza de un discomfort scazut si o vindecare mult mai rapida, fapt dovedit prin studii ce atesta beneficiile lor. Introducerea laserului in protocoalele de tratament a crescut considerabil precitibilitatea interventiilor parodontale grabind vindecarea printr-un efect biostimulativ si bactericid superior.
Cand ar trebui sa apeleze pacientul al medicul parodontolog?
Uneori pacientii ajung referiti la parodontolog, fiind trimisi de medicul generalist care cunoaste implicatiile asupra sanatatii orale a diferitelor afectiuni cardio-vasculare,diabetologice si imunitare.In cazul lor, simptome precum sangerarea gingivala, mobilitatea dentara, jena, durerea sunt mai proeminente ceea ce poate sa ii determine sa fie inclusi sub observatia parodontologului de la inceputul tratamentului pentru afectiunea generala de care sufera. Totusi, o anumita grupa de populatie cum ar fi fumatorii nu prezinta simptome la fel de pregnante, ele fiind mascate de vasoconstrictia cauzata de fumul de tigara si deprimarea imunitatii . Orice pacient fumator de mai mult de 10 tigari pe zi ar trebui sa considere o vizita la medicul parodontolog, acestia fiind predispusi la o pierderea rapida a dintilor in necunostinta de cauza. Uneori pacientii sunt trimisi la medicul parodontolog pentru a efectua o examinare de rutina. Acestia nu ar trebui sa fie ingrijorati, deoarece vor putea beneficia de experienta bogata a parodontologului in ceea ce priveste depistarea unor afectiuni care alteori sunt greu de observat.
Cum intervine parodontologul intr un caz complex in cadrul echipei in care lucrezi? si care este rolul lui intr o echipa stomatologica?
Medicul parodontolog se confrunta adesea cu acele cazuri care prezinta prognostic incert, acesta fiind atuul sau .Cel mai frecvent pacientul se prezinta fie cu dinti cariati excesiv, fracturati sau cu probleme estetice de lipsa sau exces gingival ce afecteaza zambetul.
El este ghidat dupa principiul “Primum non nocere” ,timpul sau fiind petrecut la limita dintre gingie si dinte. Fiind un maestru atat al tesuturilor moi cat si a celor dure, rolul sau in echipa este de a ghida vindecarea in jurul dintilor sau implanturilor pentru a nu produce inflamatie. Acesta se va preocupa de a oferi viitoarelor lucrari o stabilitate si estetica superioara, intelegand foarte bine interconexiunea dintre gingie si marginea protetica.