CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Gutierele de aliniere

Dr. Oana Sălăgean
Dr. Oana Sălăgean
03 februarie 2024

1. Ce sunt?

Gutierele de aliniere sunt dispozitive transparente prin intermediul carora putem realiza miscari dentare. Asemenea unui aparat ortodontic cu brackets, gutierele vor induce dintilor anumite modificari de pozitie care sunt prefigurate astfel incat rezultatul final sa fie unul estetic si functional.

2. Cui se adreseaza?

Tratamentul cu gutiere este si el un tratament ortodontic, deci acesta se adreseaza anomaliilor dento-maxilare care afecteaza estetica zambetului, muscatura sau functia masticatorie. Exista si anumite limite, in functie de severitatea anomaliei care va fi determinata in urma unei analize detaliate pe baza careia se stabileste un diagnostic si un plan de tratament.

3. Care sunt pasii?

Consultatia initiala, examinarea clinica si discutia datelor generale cu privire la tratamentul ortodontic Sedinta de achizitie de date, in care se realizeaza fotografii, se iau amprente si se indica un set de radiografii. In urma acestei achizitii, medicul ortodont va avea informatiile necesare elaborarii unui plan de tratament corect. Discutia planului de tratament.

Figura 1 Figura 2 Figura 3 Figura 4 Figura 5 Figura 6 Figura 7

4. Scanarea digitala

Procesul de fabricare a gutierelor fiind complet digitalizat, primul pas in obtinerea acestora este scanarea arcadelor dentare ale pacientului cu ajutorul unei camere intraorale, in urma careia vom obtine copia digitala 3D a dintilor pacientului.

Figura 8 Figura 9

5. Elaborarea Setup-ului digital

In urma scanarii, fisierele sunt trimise companiei care realizeaza gutierele impreuna cu indicatiile de tratament pe baza carora se realizeaza proiectul digital al tratamentului pe care intentionam sa-l initiem. Proiectul digital ne permite sa calculam costul tratamentului (care depinde de numarul gutierelor necesare) si sa previzualizam pasii si aspectul final al tratamentului.

6. Obtinerea acordului pentru tratament, initierea productiei, livrarea gutierelor

7. Sedinta de aplicare a gutierelor

Marea majoritate a tratamentelor cu gutiere de aliniere necesita aplicarea pe dinti a unor atasamente a caror culoare corespunde cu cea a dintilor pe care se aplica. Ele ajuta atat la retentia gutierelor pe dinti, cat si la obtinerea unor miscari dentare mai precise si mai corecte. Procesul de aplicare a atasamentelor este unul simplu si nedureros.

Figura 10 Figura 11 Figura 12 Figura 13

In aceeasi sedinta se face si instructajul de purtare si ingrijire a gutierelor (timp de purtare, mod de insertie si dezinsertie, igiena, managementul simptomelor care pot sa apara in timpul tratamentului ortodontic)

Figura 14 Figura 15 Figura 16 Figura 17

8. Sedintele de control

Spre deosebire de tratamentul cu brackets in cadrul caruia sedintele de activare trebuie sa se realizeze la 6-8 saptamani, in cazul gutierelor frecventa acestora este mai rara. Pacientii isi schimba singuri gutierele acasa la un interval de 14 zile, iar controalele se efectueaza in anumite puncte cheie ale tratamentului si pentru monitorizarea evolutiei acestuia.


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: