Atunci când dinții au defecte de culoare, formă, proporții care sunt greu sau imposibil de rezolvat prin metode clasice de albire sau restaurare directă, fațetele dentare pot fi soluția care să rezolve estetic zâmbetul dumneavoastră la cel mai înalt nivel de exigență. Din perspectiva pacientului acest tratament este unul ușor de suportat, însă presupune mai multe ședințe și mai multe decizii de luat.
Frecvent, pacienții ajung să ia în considerare varianta fațetelor ceramice după mai multe încercări nereușite de restabilire a esteticii prin alte modalități. Dacă principalul motor al deciziei „pro” este cel estetic, motivele de reținere ale pacienților sunt cel mai adesea de natură financiară și psihologică, faptul că vor avea dinți „artificiali”, „puși” sau că niciodată nu este momentul „perfect” pentru a demara un tratament atât de laborios care se întinde pe durata mai multor ședințe.
Care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgeți pentru a avea fațete ceramice? Există o metodă clasică și una digitală. Deoarece metoda clasică este cel mai frecvent utilizată, ne vom referi la aceasta în cele ce urmează.
Pasul 1: Medicul realizează un set de fotografii inițiale (Fig. 2.2.1) și ia o amprentă a dinților pe baza căreia se va confecționa în laboratorul de tehnică dentară un model din gips (mulaj și apoi o replică identică a dinților dumneavoastră). Împreună cu medicul, veți stabili detaliile viitoarelor lucrări protetice ținând cont de ceea ce vă doriți: culoare, formă, dimensiuni. Este posibil ca unele dintre dorințele dumneavoastră să fie imposibil de realizat din motive obiective pe care medicul vi le va explica.
Pasul 2: Pe acest model/replică a dinților tehnicianul realizează modificările care urmează să fie obținute (formă, mărime), o previzualizare a variantei finale la care se dorește să se ajungă. (Fig. 2.2.2 a). Ulterior, aceste modificări se copiază de pe model cu un material de amprentă (Fig. 2.2.2 b, c). Această amprentă (mulaj) se așează apoi peste dinții naturali ai pacientului umplută cu un material alb, care va primi forma copiată de pe modelul din gips. Astfel se face o simulare „live” a variantei finale la care se dorește să se ajungă (Fig. 2.2.3).
Pasul 3: Dinții se pregătesc (șlefuiesc) minim invaziv (uneori nici nu este nevoie să fie șlefuiți) și apoi se ia amprenta lor pentru a fi transferată către laboratorul de tehnică dentară. Fațetele se realizează din ceramică, de culoarea stabilită în prealabil, și se aplică doar pe o suprafață a dinților, pe cea exterioară, dinspre buze, partea care este vizibilă atunci când zâmbiți larg.
Pasul 4: Se realizează una sau, posibil mai multe probe intermediare, pentru a verifica detalii tehnice de execuție și adaptare, dar și cele legate de aspect, estetică și funcționalitate. La aceste probe atât medicul cât și pacientul intervin cu sugestiile și corecțiile considerate oportune pentru a obține rezultatul care a fost programat inițial.
Pasul 5: Cimentarea (lipirea) variantei finale a fațetelor realizate (Fig. 2.2.4). Această fază este una extrem de importantă deoarece de perfecțiunea lipirii de dinte a fațetelor poate depinde succesul lor pe termen lung. Fațetele sunt foarte friabile înainte să fie cimentate, ele fiind extrem de subțiri (pot avea frecvent dimensiuni mult sub 1mm grosime). Manopera de cimentare are mai multe faze în care se pregătește atât dintele cât și fațeta prin aplicarea mai multor substanțe succesive, pentru a obține cea mai bună adeziune între dinte și ceramică. După cimentare veți primi indicații și recomandări pe care va trebui să le urmați pentru a ajuta la succesul pe termen lung al tratamentului pe care l-ați primit.
Pasul 6: Monitorizare prin verificarea comportamentului lucrării la consultații periodice.
Cazul înainte și după tratament (Fig. 2.2.5.)
Există situații când pacienții refuză tratamentele ortodontice de îndreptare a dinților. În unele dintre aceste cazuri poziția lor poate fi corectată total sau parțial prin aplicarea de fațete dentare din ceramică. (Fig. 2.2.6)
Atunci când dinții frontali au multiple defecte care le afectează estetica, fețetele pot fi o variantă de tratament care îmbunătățește major modul în care dintele arată. (Fig. 2.2.7, 2.2.8).
Bibliografie:
Magne, Pascal and Belser, Urs. Bonded Porcelain Restorations in the Anterior Dentition: A Biomimetic Approach. Quintessence Publishing Co, Inc.
Gürel, Galip. The Science and Art of Porcelain Laminate Veneers. Quintessence Publishing Co, Inc.
micro tratamente/macro rezultate
Contact
Hai să vorbim!
Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!