În luna septembrie a acestui an, la Roma a avut loc întâlnirea bienală a Societăţii Europene de Endodonţie(ESE). Timp de 3 zile am putut audia medici şi cercetători renumiţi, din SUA, Elveţia, Olanda, Germania, Italia, Franţa, Israel, Belgia, Spania.
Prezentările au acoperit toate subiectele din domeniul Endodonţiei, precum etapele de tratament ale canalului radicular, curăţarea şi prepararea canalelor radiculare, discuţii referitoare la varietatea anatomiei endodontice, dificultăţile întâlnite în diagnosticarea cazurilor complexe şi rezolvarea acestora, obturarea canalelor radiculare.
De asemenea au fost dezbătute subiecte din domeniul chirurgiei endodontice şi atitudinea adoptată faţă de retratamentele endodontice.
Vedeta congresului a fost inovaţia de la Dentsply-Maillefer, sistemul de preparare a canalelor radiculare, WaveOne, prezentat de dr. Clif Ruddle.
Acesta este un sistem rotativ ce foloseşte un singur ac pentru prepararea canalelor radiculare, scurtând din timpul tratamentului endodontic. Acest ac are la baza conceptul forţelor balansate, după care funcţionează şi sistemul ProTaper, folosit în clinică MBCenter. Diferenţa dintre cele două sisteme este faptul că WaveOne foloseşte principiul reciprocităţii, conform căruia prima rotaţie a acului este realizată în sens antiorar, urmată de o mişcare în sens orar, invers faţă de acele ProTaper.
Producătorii acestui sistem evidenţiază flexibilitatea crescută a acestuia şi rezistenţă crescută la oboseală ciclică şi torsională a acelor pe durata preparării, asta datorită structurii m-wire (acele WaveOne sunt confecţionate din fire M, din nichel-titan, printr-un proces inovativ de tratare termică).
Majoritatea clinicienilor preferă încă sistemul ProTaper, iar mie personal, în urmă folosirii sistemului WaveOne în cadrul Congresului, acesta din urmă mi s-a părut mai agresiv decât acele ProTaper.
În plus etapa de permeabilizarea a canalelor radiculare este aceeaşi la ambele sisteme, această etapă fiind cea mai importantă dar şi dificilă, mai ales în cazul canalelor curbe sau cu diferite variaţii anatomice.
O altă etapă importantă a tratamentului endodontic este folosirea diferitelor tipuri de iriganti pentru o cât mai eficientă eliminare a bacteriilor de la nivel radicular şi periapical.
Pe această tema lectori precum dr. Ben Johnson, Matthias Zender, Luc van der Sluis au demonstrat importantă folosirii iriganților, în completarea preparării mecanice a canalelor radiculare cu ace endodontice, asta deoarece majoritatea canalelor, pe secţiune transversală, nu au o formă rotundă, regulată, iar acele rotative nu reuşesc să cureţe toţi pereţii canalului radicular.
De aceea se foloseşte un protocol de irigare a canalelor radiculare, ţinând seama de interacţiunea diferitelor soluţii folosite. La vârful rădăcinii, în formare leziunii periapicale, un rol important îl are biofilmul. Acesta este o peliculă formată la interfaţă solid-lichid şi conţine diferite microorganisme ce determină menţinerea leziunii de origine endodontica.
De aceea scopul tratamentului endodontic este de a distruge acest biofilm. Pentru o eficientă mai mare a irigantilor aceştia sunt activaţi ultrasonic timp de 10-20 de secunde şi reîmprospătaţi periodic. Un astfel de protocol este urmat şi în cadrul clinicii MBCenter, iar pentru eficientă acestui tratament este folosit sistemul de diga, ce izolează dintele de restul cavităţii bucale şi nu permite pătrunderea salivei cu microorganisme la nivelul spaţiului endodontic. Astfel siguranţă îndepărtării bacteriilor din canalul radicular este crescută.
O idee nouă pentru activarea irigantilor şi creşterea eficacităţii acestora a fost prezentată de dr.Roeland de Moor, din Belgia, care ne-a adus la cunoştinţă posibilitatea folosirii terapiei fotodinamice cu ajutorul unui laser diode pentru dezinfectarea canalului radicular. Acesta este un pas înainte spre viitorul tehnicii în medicină dentară.
Toate tratamentele endodontice expuse în prezentările vizionate şi audiate au fost realizate cu ajutorul microscopului operator endodontic, ce oferă o mărire de 4 până la 20 de ori, microscop asemănător cu cel pe care-l puteţi vedea în clinică noastră. Microscopul este foarte util atât în tratamentele obişnuite ale canalelor radiculare, dar mai ales în tratamente complicate, în care există canale obliterate, canale cu forme atipice, sau dispunerea orificiilor canalelor radiculare este atipică, când există instrumente blocate în canalul radicular, toate acestea fiind greu de reperat cu ochiul liber.
În concluzie, ESE Rome 2011 a fost o manifestare ştiinţifică de mare amploare cu teme actuale şi cu o serie de inovaţii care au că scop să uşureze munca medicului, să crească rata de succes a tratamentului endodontic şi să-l facă mai plăcut pentru pacient .
Autor
Dr. Cristina Andrei