Igiena orală este esenţială în menţinerea sănătăţii întregului organism
Existenţa unor dinţi sănătoşi nu se datorează numai alimentaţiei echilibrate, ci, mai ales, unei igiene corect efectuate.
Tehnica de spălare a dinţilor: cu periuţă în unghi de 45 de grade faţă de suprafața dinţilor, se execută mişcări rotative, pe exteriorul şi interiorul dinţilor (pe verticală), exercitând o apăsare mai mare spre partea cu care mestecăm sau muşcăm; astfel, îndepărtăm bacteriile din zona gingiei, care pot da inflamaţii, chiar parodontopații, şi pot duce la pierderea dintelui. Această tehnică este valabilă pentru toată lumea; copiii vor fi ajutaţi de părinţi până când vor fi în stare să-şi facă singuri periajul corect.
Durata optimă pentru un periaj corect este de circa trei pierderea minute. E bine să ne spălăm pe dinţi după fiecare masă, iar dacă nu, cel puţin de două ori pe zi (o dată dimineaţă, după micul dejun, şi o dată seară, înainte de culcare)
Cum alegem pastă de dinţi?
- Pentru întărirea smalţului dentar, este esenţial să folosim o pastă de dinţi cu fluor. Pastele de dinţi pentru adulţi nu trebuie să aibă în compoziţie mai mult de 15% fluor, iar cele pentru copii, cel mult 0,03% fluor. Aşadar, e bine că adulţii şi copiii să aibă paste de dinţi separate. Fluorul în genere este extrem de toxic pentru organism, la fel şi pentru microorganismele din cavitatea bucală, dar este extrem de benefic în catități optime pentru mineralizarea smalţului.
- Pentru o curăţare mai puternică, alege paste mai puţin abrazive; cele mai indicate sunt cele care conţin bicarbonat de sodiu (baking sodă).
- Dacă ai probleme cu gingiile (sângerări, retrageri ale gingiei), alege o pastă de dinţi fără abrazivi.
- Dacă dinții tăi sunt sensibili la variaţiile de temperatură, consultă medicul stomatolog, care îţi va recomanda o pastă de dinţi specială.
- Dacă vrei o pastă de dinţi care albeşte dinții, e bine să ştii că folosirea îndelungată a acesteia poate ataca smalţul dinţilor. În cazul în care ţii neapărat să ai dinții foarte albi, apelează la cele mai recente metode de albire a dinţilor, care se practică în cabinetele stomatologice moderne.
- Cantitatea de mentol conţinută în pastă este importantă – e o chestiune de gust şi de efect antibacterian, mentolul fiind un oleu volatil va acţiona mai multă vreme în cavitatea bucală şi în zone greu accesibile periajului normal.
1. Apa de gură este recomandată datorită faptului că, prin clătire, poate ajunge în spaţii din cavitatea bucală ce nu pot fi curăţate cu periuţă de dinţi.
Are efect antibacterian şi un miros foarte plăcut. De fiecare dată când te speli pe dinţi, clăteşte 20-30 de secunde cu apă de gură.
2. Aţa dentară cerată nu are efect antibacterian, dar e eficientă prin faptul că ajută la eliminarea resturilor care nu au ieşit la periaj şi are un efect de gresare asupra suprafeţelor de contact dintre dinţi, elimind fricţiunea şi distrugerea smalţului în acele suprafeţe sau puncte.
Important! Trebuie să folosim aţă dentară înainte de spălatul pe dinţi, nu după.
3. Gumă de mestecat este recomandată în igienă dentară cu condiţia să nu conţină zahăr (gumă de mestecat sugar-free).
Dacă, ocazional, nu te poţi spală pe dinţi, soluţia cea mai la îndemână este să mesteci gumă.
Efectul este de curăţare mecanică şi stimulare a producţiei de salivă, care neutralizează acizii prezenţi în gură după o masă copioasă.
Mai bine previi decât să tratezi
Foarte important pentru menţinerea sănătăţii danturii este vizita periodică la stomatolog. Aceste controale au rolul de a preveni sau depista afecţiuni ale dinţilor, cu mult înainte să le remarci sau să înceapă să te doară.
De asemenea, medicul stomatolog poate să efectueze, la cerere, intervenţii profilactice pe care, evident, nu le poţi face acasă (de exemplu: detartraj şi curăţarea dinţilor cu ultrasunete şi jet de apă cu bicarbonat, sigilarea molarilor la copii şi tineri, pentru a preveni apariţia cariilor).
Autor
Dr. Marius Bud