Congresul Internaţional de Lasere în Medicină Dentară, ediţia a patra a fost organizat în acest an în Sibiu în perioada 22-24 septembrie 2011 de Sociatatea Română de Laseri în Stomatologie.
Pentru mine a fost prima dată când particip la o conferinţă având ca temă principală utilizarea laserului în stomatologie. Am fost extrem de plăcut impresionat de calitatea congresului şi de aportul de cunoştinţe pe care mi l-a adus. Evenimentul nu a fost unul de amploare ca număr de participanţi (aproximativ 60 de participanţi) însă a avut un înalt nivel ştiinţific prin valoarea lectorilor străini şi români invitaţi.
Laserii terapeutici şi chirurgicali pot fi în prezent aplicaţi în aproape toate specialităţile stomatologice, de mare interes fiind utilizarea lor pentru tratamentele care au o frecvenţa mare în activitatea cotidiană din majoritatea cabinetelor şi clinicilor stomatologice:
- pentru preparearea minim invazivă a cavităţilor (cariilor);
- pentru realizarea rezecţiilor apicale;
- pentru reducerea microorganismelor din pungile parodontale şi dezinfecţia canalelor radiculare;
- în fixarea adezivă a pivotilor endodontici şi lucrărilor protetice; etc.
Cele mai utilizate lasere sunt cele Erbium: Yag echipate cu diferite modele de vârfuri.
Estetica dentară beneficiază din plin de tehnologia laser. Ultima generaţie de lasere a fost introdusă şi de cea mai populară lampă cu laser pentru albire instant în cabinet ZOOM 2 produsă de Discus Dental Inc, USA producătorul Brite Smile (Hollywood Smile). Sistemul emite lumină cu lungimi de undă de 350-400nm pentru activarea gelului de albire.
MB Center Dental Clinic utilizează acest sistem de albire, rezultatele fiind deopotrivă încântătoare pentru medici şi pentru pacienţi. Aceleaşi rezultate au fost confirmate şi de alţi colegi medici dentisti din ţară și strainatate care au fost prezenți la congres și folosesc laserul ZOOM pentru albire .
Una dintre secţiunile importante ale congresului a fost dedicată Tomografiei Optice Coerente. Aceasta este una dintre metodele imagistice bazate pe reflexia luminii din specrul infraroşu putând fi utilizată pentru examinarea ţesuturilor moi şi dure la o rezoluţie crescută. Metoda a început să fie utilizată în stomatologie abia în ultimii ani dar încă este puţin cunoscută.
Aşadar multe tehnologii noi în stomatologie care vor echipa cabinetele viitorului pe masură ce vor deveni mai cunoscute şi preţurile mai accesibile nivelului de trai din ţara noastră. Multumim SRLS și presedintei acestei societati, doamna Prof. Dr. Carmen Todea pentru efortul sustinut cu care promovează laserii în stomatologie.
Autor Dr. Marius Bud