CJ MS
office@mbdental.ro 0371 782 467
Logo Mb Dental

Retratament endodontic al primului premolar superior

Dr. Răzvan Pop
Dr. Răzvan Pop
06 februarie 2024

In acest caz, ne confruntam cu un tratament endodontic realizat in trecut, care nu a reusit sa sigileze intregul sistem endodontic, astfel ca pacientul se prezinta cu durere la masticatie in zona premolarului 2 superior.

Figura 1
Figura 1

Ce inseamna un tratament endodontic

Intr-un dinte sanatos, nervul ocupa locul central al radacinii, si este vizibil pe radiografie ca o banda neagra (sau radiotransparenta) care se intinde din centrul dintelui pana la varful radacinii sale. Cand dintele este afectat de carie, iar bacteriile ajung pana la nivelul nervului, acesta se inflameaza si incepe sa doara. In acest caz este nevoie de interventia medicului stomatolog endodont care “scoate nervul”, adica curata mecanic peretii canalului in care nervul este gazduit.

Scopul tratamentului endodontic este acela de a dezinfecta canalul sau canalele dentare, in interiorul caruia se afla nervul. Acest pas se realizeaza cu ajutorul unor instrumente de curatare mecanice si prin spalarea cu dezinfectant a canalelor.

Este dovedit faptul ca in urma acestei dezinfectii, cateva zone din canal raman neatinse, posibil inca infectate de bacterii, de aceea urmatorul pas in tratament este acela de a umple canalul cu un material de obturatie denumit gutaperca - un cauciuc natural - care indeplineste 2 scopuri

  • Inchide ermetic varful radacinii. In cazul fiecarui dinte, canalul se deschide la varful radacinii printr-un orificiu de diemnsiuni variabile in functie de caz. Cel mai important rol al conului de gutaperca este de a sigila acest orificiu, pentru ca in lipsa acestei sigilari, bacteriile restante in canal ar putea migra prin el in cautarea unei noi surse de nutrienti - adica in osul alveolar, suportul dintelui.
  • Etanseizeaza peretii canalului, astfel blocand bacteriile restante in pereti, pentru ca ele sa nu se poata dezvolta in continuare si sa produca o infectie ulterioara

De ce uneori este nevoie de retratament

Aspectul pe radiografie al conului de gutaperca este alb (radioopac). El ar trebui sa umple in totalitate lungimea canalului si latimea lui. Acesta este un prim factor care asigura succesul tratamentului endodontic.

In cazul pacientului nostru, tratamentul de canal initial poate fi judecat prin prisma faptului ca “linia alba din centrul dintelui” nu ajunge pana la varful radacinii, iar probabil din aceasta cauza se poate observa si o zona neagra (radiotransparenta) la varful racadicii care semnifica o infectie - de unde si durerea la masticatie.

Uneori, chiar daca radiografia indica un tratament de canal aparent corect, durerea poate sa reapara si un retratament sa fie din nou indicat. In aceste cazuri, etiologia este mai complexa, fiind uneori vorba despre un canal in plus netratat, o fisura/fractura a dintelui sau o leziune parodontala.

Figura 2
Figura 2
Figura 3
Figura 3

Retratament realizat prin curatarea si obturarea ambeleor canale ale premolarului superior


micro tratamentemacro rezultate

Contact

Hai să vorbim!

Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!

Selectează clinica cea mai apropiată: