Cum își poate da seama un pacient că are nevoie de tratament ortodontic
În general pacienții solicită un tratament ortodontic în momentul în care sunt nemulțumiți de aspectul zâmbetului lor, cel mai frecvent observă dinții nealiniați, înghesuiți (Fig. 6.1.1). Există însă și alte semne care ar trebui să îi trimită pe pacienți la un consult ortodontic: abraziunile dentare (dinții tociți) – un semn că sistemul masticator suferă, durerile articulare, musculare, de cap – pot apărea ca urmare a unei mușcături incorecte. Este bine ca pacienții să facă regulat controale la medicul dentist, care poate observa anumite probleme și îndruma spre un consult ortodontic. Acest lucru este valabil și în cazul copiilor, deoarece anomaliile dentare și mai ales cele scheletale sunt mai ușor de influențat și corectat la vârste fragede decât după încetarea creșterii.
Consecințele netratării problemei ortodontice
Dacă vorbim despre problemele ortodontice în cazul adulților, este important ca pacienții să înțeleagă (și este de datoria noastră să le explicăm) ca ortodonția nu înseamnă doar aliniere dentară. Sistemul masticator cuprinde pe lângă dinți și țesuturile lor de susținere, mușchi și articulația temporo-mandibulară, iar o problemă ortodontică poate să afecteze toate aceste componente. O mușcătură stabilă și nefuncțională poate crea în timp probleme la nivelul acestor structuri traduse prin dureri, mobilitate dentară, afectarea țesuturilor de susținere ale dinților sau chiar probleme de postură. Dacă e să ne referim la copii, este bine să reținem că în perioada de creștere tratamentul este în multe cazuri mai facil iar consecințele nerealizării acestuia sunt reprezentate în anumite situații de un tratament mai complicat și chiar mai îndelungat în perioada adultă.
Beneficiile tratamentului ortodontic în viața unui pacient
Pot spune din proprie experiență că un tratament ortodontic schimbă în bine viața pacientului din mai multe puncte de vedere. În primul rând, modificările estetice pe care le aduce tratamentul cu aparat dentar nu sunt limitate doar la nivelul dinților, ci se reflectă la nivelul întregii fețe: pacienții care au fost ani la rând complexați de aspectul dinților lor devin mai zâmbitori, mai relaxați, au un aspect întinerit și au mai multă încredere în ei. În al doilea rând, dacă e să ne referim strict la dinți, prin aliniere, aceștia devin mult mai ușor de igienizat și prin asta scade și riscul de carii și inflamații gingivale. Un alt aspect pozitiv este reprezentat de îmbunătățirea igienei orale a pacienților, ei fiind nevoiți în timpul tratamentului să acorde o importanță mai mare acestui lucru, formându- și astfel un obicei care va rămâne și după îndepărtarea aparatului dentar.
micro tratamente/macro rezultate
Contact
Hai să vorbim!
Zâmbetul tău este prioritatea noastră, contactează-ne pentru o consultație!