Realizarea unui implant dentar este una dintre soluţiile de tratament pe care medicul dentist vi le poate indica atunci când lipsesc unul sau mai mulţi dinţi care au fost deja extraşi sau care nu mai pot fi trataţi şi vor trebui extraşi.
Un implant dentar este un şurub de titan care înlocuieşte rădăcina unui dinte care lipseşte. Peste acest implant din titan se va monta coroana dintelui, astfel încât la finalul tratamentului dumneavoastră veţi avea un dinte care se comportă ca proprii dumneavoastră dinţi când mâncaţi, vorbiţi sau râdeti.
Terapia implantară reprezintă o opţiune restaurativă cu un lung istoric clinic. Implantele dentare păstrează integritatea structurii faciale şi reduc inconvenientele asociate pierderii dinţilor.
1. De ce ar trebui să optez pentru un implant dentar?
Implantul dentar poate să prevină declanșarea unor efecte negative care se produc în lanț atunci când lipsesc unul sau mai mulți dinți.
- Osul se resoarbe (se atrofiază)
- Dinții vecini se inclină spre spațiul ramas liber
- Dinții antagoniști coboară
- Crește riscul de apariție a cariilor
- Crește riscul de apariție a bolii parodontale
- Produce dureri ale articulației temporo-mandibulare
2. Care sunt beneficiile mele în urma unui tratament cu implant dentar?
- O investiţie de viitor în calitatea vieţii dvs.
- Vă poate scuti de alte cheltuieli cu dinţii pe viitor
- Păstrează intacţi dinţii vecini celui lipsă
- Stimulează funcţional osul, care nu se mai resoarbe/atrofiază
4. Este dureroasă intervenția chirurgicală?
Aplicarea implantelor se realizează sub anestezie locală şi nu veţi simţi nimic în tot acest timp.
Regiunea în care s-a intervenit poate fi umflată câteva zile după, iar durerile de intensitate redusă care ar putea să apară se remit de cele mai multe ori cu antalgice uşoare.
5. La cât se ridică investiția mea?
Aplicarea unui implant dentar este o investiţie pentru viitor şi pentru calitatea vieţii dvs. Noii dinţi vor creea aceeaşi senzaţie ca dinţii naturali, ceea ce este un fapt extraordinar. Este un tratament care vă va scuti de alte cheltuieli cu dinţii pe viitor. Costul implantului este între 350-600 euro iar a coroanei dentare între 200-300 euro.
6. Voi simți dinții pe implante ca și pe proprii mei dinți?
Da!
Implantele sunt fixate în os şi se comportă ca proprii dvs. dinţi când mâncaţi, vorbiţi sau râdeti. Majoritatea pacienţilor nu fac diferenţa între dinţii naturali şi noii lor dinţi.
7. Îmi pot conserva ceilalți dinți ai mei?
Răspunsul este da! Implantele permit înlocuirea dinţilor absenţi fără să se atingă de dinţii dvs. sănătoşi. Contrar punţilor clasice şi protezelor parţiale nu este nevoie să fie afectaţi în vreun fel dinţii vecini. În plus noii dinţi vor semăna perfect cu dinţii dumneavoastră naturali.
8. Există riscuri ?
Studiile clinice asupra tratamentului cu implante dentare au arătat că rezultatele pe termen lung sunt pozitive. Concepţia implantelor şi tratamentul lor de suprafaţă asigură o foarte bună rezistenţă şi menţinerea pe loc a restaurărilor.
Filetul implantului şurub contribuie la menţinerea pe loc a acestuia şi la conservarea osului. Toate acestea ajută la conservarea conturului părţilor moi şi dau un aspect natural
9. Câte ședințe sunt necesare pentru un implant dentar?
Această depinde de dinţii dvs şi de tipul de tratament care este cel mai bine adaptat cazului dvs. Pentru unele situaţii se poate efectua un singur timp chirurgical, existând însă cazuri când intervenţia chirurgicală se realizează în două etape.
Consultaţia iniţială, intervenţia chirurgicală, controlul postoperator, etapele de protezare şi controlul final însumează aproximativ 6-8 şedinţe până la finalizarea tratamentului.
10. Cum trebuie îngrijiți dinții pe implante?
Pentru a întreţine un bun rezultat este suficient periajul dentar şi utilizarea aţei dentare. Stomatologul dvs vă va explica exact cum se realizează aceasta. Este insistent recomandată întreruperea fumatului.
Fumatul îngreunează cicatrizarea şi afectează în sens negativ prognosticul pe termen lung. Chiar dacă tratamentele prin implante dentare nu au fost foarte populare în România în trecut datorită costurilor ridicate şi a lipsei de informare, în prezent asistăm la o explozie a restaurărilor prin implante dentare, lucru care reprezintă o evoluţie pozitivă atât în starea de santatae orală cât şi în creşterea standardelor tratamentelor.
Va încurajăm să optaţi pentru aceste tratamente oride câte ori acestea sunt indicate de medicul dumneavoastră dentist.
Autori
Dr. Marius Bud & Dr. Ondine Lucaciu
MB Dental Clinic Cluj Napoca