Solicită o consultație   

Salvează dinții naturali prin tratamentul endodontic la microscop.

Astfel vei elimina durerile provenite de la cariile netratate la timp sau de la tratamentele anterioare făcute necorespunzător și vei rezolva pe termen lung problemele dentare acumulate, într-un timp cât mai scurt, printr-un tratament cu aparatură modernă!

Cu o experiență de peste 10 ani în endodonție la microscop, tehnologie de ultimă generație și cu o echipă de medici specialiști endodonți pasionați și experimentați, reușim să tratăm dinții afectați cu succes, indiferent de gravitatea cazului cu care ne confruntăm.

Medicii endodonți pot face diferența. Ei pot salva dinți care la prima vedere sunt sortiți extracției.

De câte ori ai fost nevoit să iei medicamente doar ca să mai scapi pentru cateva momente de durerea provenită de la un dinte sau măsea?

Durerile dentare sunt acele dureri pe care cu toții încercăm să le evităm, știind de altfel că sunt unele din cele mai greu de suportat.

Se întâmplă însă să ne confruntăm cu dureri spontane intense sau dureri la presiunea pe dinte care reușim să le calmăm doar cu medicamente.

De cele mai multe ori ajungem în această situație atunci când nu acordă o atenție sporită cariilor, iar acestea evoluează necontrolat, sau din cauza tratamentelor endodontice efectuate necorespunzător.

O carie aflată în stadii avansate poate face ca durerea să devină insuportabilă, ca dintele să nu mai poată fi salvat, degenerând în parodontită și abces dentar, urmând ca dintele să fie extras.

Dacă ai ajuns până aici, probabil că grija ta pentru sănătate este destul de mare, la fel și pentru igiena dentara și este perfect normal.

În fond, cu toții ne dorim o viață fără stres, fără durere care să ne ofere posibilitatea de a ne concentra prestarea jobului, realizarea activităților zilnice și plăcerea de a putea trăi viața la maxim, fără impedimente.

O carie avansată care cauzează dureri insuportabile și care nu este tratată corespunzător poate conduce la îmbolnăvirea pulpei dentare.

Fără o intervenție terapeutică, inflamația și bacteriile vor afecta inclusiv zona din jurul vârfului rădăcinii, lucru care va duce la inflamarea țesuturilor din jurul apexului.

Ți-ar plăcea să...
Mănânci
fără probleme?
Nu îți mai faci griji că o să ajungi să pierzi dintele cu probleme?
Nu mai simți mirosul neplăcut provenit de la dintele cu probleme?
Nu mai stai cu grija că acea carie se poate extinde oricând și la dinții apropiați?

"Am fost plăcut impresionat de tehnologia folosită, profesionalismul și amabilitatea celor de la MB Dental" – Andrei Moldovanu

Ceea ce la alte cabinete pe care le-am vizitat înainte a fost prezentat ca o intervenție ce se împarte în mai multe vizite ce poate dura săptămâni fără o garanție exactă, aici am găsit o soluție rapidă, precisă.

Nu mă pricep, dar din ce am înțeles, toată treaba a fost posibilă datorită tehnologiei folosite. Intervențiile la microscop sunt minim invazive, adică nu se găurește mai mult decât e cazul.

Tehnologie bună în mâini bune. Dentiștii sunt tineri și par a fi la zi cu ceea ce se întâmplă în domeniu fiind implicați și în educarea altora.

În plus, am găsit flexibilitate și am avut o interacțiune plăcută cu toată lumea de acolo.

Un tratament endodontic făcut la microscop îți poate salva dintele de la extracție, va elimina durerile dentare acute și îți va permite să folosești dantura într-un mod corespunzător

Tratamentul endodontic la microscop urmărește următoarele scopuri:
 • eliminarea tesutului inflamat sau infectat
 • curățarea și dezinfectarea tuturor pereților camerei pulpare și ai canalelor radiculare care au intrat în contact cu țesutul bolnav
 • obturarea (umplerea) canalelor radiculare cu materiale speciale pentru a elimina spațiul în care bacteriile s-ar putea dezvolta
“Lucrul sub microscopul dentar ne permite să lucrăm mai exact, astfel încât putem îndepărta mai puțin din dintele natural.”
Dr. Ștefan Jitaru , medic specialist endodont în clinica MB Dental
Tratamentul endodontic este pentru tine, dacă:
Acuzi durere dentară spontană intensă
Durerea dentară se calmează doar la medicamente
Simți durere atunci când pui presiune pe dinte
Medicul tău ți-a recomandat să mergi la un endodont care lucrează la microscop

Te salut, eu sunt Dr. Ștefan Jitaru – medic stomatolog și coordonatorul echipei de endodonție din cadrul clinicii MB Dental.

MB Dental este o clinică cu o experiență de peste 10 ani în endodonția la microscop. Microscoapele de ultimă generație pe care le deținem schimbă complet regula jocului în endodonție pentru că numai ceea ce poți vedea, poți și trata.

 • Sunt absolvent al facultății de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” promoția 2010.
 • Am început să mă perfecționez în endodonție din anul 2011 când am urmat rezidențiatul în endodonție în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară Cluj-Napoca.
 • Am fost primul medic din Cluj care a lansat microscopia endodontică in 2011 şi unul dintre fondatorii comunităţii online, “Academia de Endodonţie” si “Endo Focus”.
 • Din 2014 sunt cadru didactic asociat in cadrul disciplinei de Endodontie a Facultatii de Stomatologie din Cluj Napoca.
 • Sunt lector şi trainer pentru cursuri postuniversitare în țară și străinătate vizând prepararea canalelor radiculare, ergonomia şi tratamentul la microscop, abordarea cazurilor cu perforaţii, ace fracturate, canale calcificate, fracturi radiculare.
 • Imi desfășor practica clinică în cadrul rețelei de endodonție MB Dental din Cluj-Napoca și Târgu Mureș în care oferă tratamente endodontice la microscop, atât pentru pacienţii proprii cât şi pentru cazurile dificile trimise de alţi colegi, medici stomatologi.
 • În anul 2017 alături de dr. Marius Bud am fondat „Centrul de training în microscopia stomatologică” un centru educațional unic în Transilvania, unde se desfășoară cursuri adresate medicilor dentiști care doresc să se specializeze în endodontie.

Perfectiunea apare prin exercitiu, iar pentru medicul endodont retratamentele sunt rutina zilnică. Tocmai de aceea, împreună cu colegii mei suntem pregătiți să tratăm pacienții clinicii cât și cazurile dificile trimise de către alți medici dentiști din Cluj.

Dr. Radu Bulat

Endodonție la microscop

Am avut plăcerea ca la finalul anului 2014 să mă alătur echipei de endodonție MB Dental. Înainte de asta însă, am fost absolvent al Universității de Medicina si Farmacie “Nicolae Testemitanu” Chisinau...

Dr. Sergiu Spătaru

Endodonție la microscop

La începutul anului V de facultate, când am considerat că e timpul să mă focusez spre o specialitate stomatologică, m-am hotărât că endodonția este specializarea care mi se potrivește cel mai mult pentru că implică mai multe elemente pe care le-am regăsit la mine: îndemânare, migală, teorie, răbdare și tehnologie...

Ce spun pacienții care au beneficiat de tratamentul endodontic

Care sunt avantajele dacă alegi tratamentul endodontic la microscop și căror riscuri te supui dacă amâni tot mai mult?

👍 Avantajele:
 • Putem identifica și trata canalele ascunse sau curbe, greu de depistat cu ochiul liber
 • Putem îndepărta instrumente fracturate în canale cu ocazia unor tratamente mai vechi
 • Putem depista fisurile din canale
⚠️ Riscurile:
 • Pot fi ratate și lăsate netratate unele canale care sunt mai înguste sau ascunse
 • Canalele calcificate de pe rădăcini pot fi greu sau imposibil de tratat
 • Perforațiile canalelor pot rămâne neobservate și netratate

11 alte beneficii ale tratamentului la microscop:

 1. Mărește imaginea canalelor de peste 20 de ori.
 2. Medicul poate identifica, observa și trata cu acuratețe interiorul canalelor.
 3. Ajută medicul să fie minim invaziv cu dinții tăi.
 4. Se conservă mai mult din dintele natural.
 5. Se pot identifica fisuri sau fracturi ale rădăcinii care fără microscop ar trece neobservate și ar putea cauza ulterior grave probleme.
 6. Este posibilă refacerea în condiții de siguranță a tratamentelor de canal vechi care trebuie înlocuite.
 7. Este indispensabil atunci cand din canal medicul trebuie să elimine anumite instrumente (ace) care s-au fracturat în decursul tratamentelor anterioare.
 8. Ajută la inchiderea unor perforații sau resorbtii ale rădăcinii.
 9. Crește precizia tratamentului per ansamblu.
 10. Se pot realiza poze ale interiorului canalelor pentru a trimite eventual medicului dumneavoastră dentist curent.
 11. Aduce o economie de bani pe termen lung, tratamentul având șanse de succes mai mari decât un tratament clasic fără microscop.

Iată cele 5 etape ale tratamentului endodontic:

Etapa 1

După ce s-a instalat anestezia se monteaza folia de protecție, diga, apoi se face o deschidere în coroana dintelui pană se ajunge în camera pulpara la nerv.

Etapa 2

Se identifică toate canalele din rădăcini și se măsoară lungimea lor.

Etapa 3

Se scoate afară toată pulpa inflamată (nerv+vase de sânge), se curăță canalele, se rașchetează pereții cu ajutorul acelor, se irigă cu soluție de hipoclorit de sodium și apoi se usucă.

Etapa 4

Se umplu apoi canalele cu pastă sigilantă și conuri de Gutaparca.

Etapa 5

Dintele se închide cu o obturație provizorie. În ședința următoare după ce se face o radiografie de control a tratamentului, se plasează o obturație definitivă. Pivoți de fibră de sticlă sau dispozitive metalice se pot introduce pentru a fixa mai bine plomba definitivă.

De la un dinte mobil care prezenta secreții purulente, la un dinte perfect funcțional și fără dureri
Dr. Ștefan Jitaru

Vă prezint cazul unui pacient care s-a prezentat la consult pentru că ultimul molar mandibular din stânga era mobil și prezenta secreții purulente care au drenat prin spațiul dintre dinte și gingie.

Pentru a completa informațiile necesare unui diagnostic, am realizat o radiografie digitală unidentară pe care am putut observa că există o zona extinsă de lipsă osoasa care înconjoară rădăcinile dar și zona marginală coroanei dintelui.

Pe radiografie puteți observa cum tija indicată de săgeata a putut fi introdusă pe lângă dinte în zona în care osul lipsea fiind deja resorbit (Fig. 1). Mai mult decât atât, am constatat și că obturația coronara (plomba) era deteriorată.

Așadar, există două posibile căi de contaminare bacteriană: interiorul dintelui (canalele dentare) dar și exteriorul rădăcinilor, în zona vecină gingiei (parodontiul marginal).


Am decis în concluzie următorul plan de tratament:

 • îndepărtarea obturației coronare necorespunzătoare
 • tratament endodontic (de canal)
 • o restaurare directă (plomba) pentru perioada în care vom urmări evoluția dintelui, fixată la 6 luni

Toate aceste proceduri au fost realizate cu magnificatie, utilizând microscopul operator dentar (Fig. 2).


Pentru a crește vizibilitatea și a menține dinții uscați, condiție esențială pentru ca noua obturație să fie corect realizată, am izolat dinții cu sistemul de digă dentară, o folie din cauciuc care aplicată peste dinți împiedică saliva să intre în dintele ale cărui canale trebuie să le dezinfectăm în decursul tratamentului.

Am îndepărtat vechea obturație astfel încât am putut identifica zona cariată, calea de infiltrare a bacteriilor din salivă în interiorul dintelui (Fig. 3). Curățarea completă a cariei și refacerea pereților verticali ai dintelui trebuie realizate înaintea începerii curățării canalelor rădăcinii.


După curățarea cariei am refăcut obturația păstrând în tot acest timp dintele perfect izolat fără ca saliva să se poată infiltra în zona de lucru. Pentru refacerea peretelui dintelui, am folosit o matrice metalică, un conformator ce ne permite să aplicăm materialul și să refacem forma anatomică naturală a dintelui (Fig. 4).


Abia în acest moment putem începe tratamentul de canal. Pentru a trata canalele radiculare alegem să facem o cavitate de acces cât mai mică, minim invazivă, pentru a păstra dintele rezistent. Lucrul sub microscopul dentar ne permite să lucrăm mai exact, astfel încât putem îndepărta mai puțin din dintele natural (Fig. 5). Fiecare canal a fost apoi curățat folosind instrumente speciale și substanțe dezinfectante.


La finalul tratamentului endodontic am realizat obturația etanșă a tuturor canalelor și a coroanei (plomba) (Fig. 6).

La doar 3 zile după încheierea tratamentului de canal, ne-am bucurat să vedem că dintele nu mai este mobil și nici nu mai prezintă secreții purulente.


La controlul de 6 luni am constatat că dintele este perfect funcțional și osul anterior afectat este refăcut în totalitate (Fig. 7)

Deși obturația se prezintă bine, recomandăm acoperirea dintelui cu o coroană protetică pentru a evita orice risc de fractură dentară.

Solicită o consultație, astăzi!

Prețul pentru tratamentul endodontic la microscop este cuprins între 650 și 850 lei (include și radiografiile dentare), iar primul pas este consultația.

În medie, sunt necesare 2 întâlniri pentru a duce la bun sfârșit tratamentul, iar plata se face la finalul fiecărei ședințe pentru secvența de tratament finalizată.

Completează formularul alăturat și te vom suna pentru programare.

  Informații de contact

  Ai întrebări? Contactează recepția clinicii noastre, iar colega noastra o să îți ofere informațiile de care ai nevoie.

   Cluj-Napoca: Str. Salcâmului nr. 21

   Târgu Mureș: Bvd. 1 Decembrie 1918 nr. 104, ap. 1

    Luni – Vineri: 9.00 – 19.00

    0749 203 455