Fatetele dentare minim invazive din ceramica

08/11/2019 by MB Dental
fatete-dentare-ceramice-mb-dental-cluj-.002.jpeg

Atunci cand dintii au defecte de culoare, forma, proportii care sunt greu sau imposibil de rezolvat prin metode clasice de albire sau restaura directa, fatetele dentare pot fi solutia care sa rezolve estetic zambetul dumneavoastra la cel mai inalt nivel de exigenta. Din perspectiva pacientului, acest tratament este unul usor de suporat care insa presupune mai multe sedinte si mai multe decizii de luat.

Frecvent, pacientii ajung sa ia in considerare varianta fetetelor ceramice, dupa mai multe incercari nereusite de restabilire a esteticii prin alte modalitati. Daca principalul motor al deciziei „pro„ este cel estetic, motivele de retinere ale pacientilor sunt cel mai adesea de natura financiara si psihologica, ca vor avea dinti „artificiali„ sau ca niciodata nu este momentul „perfect„ pentru a demara un tratament atat de laborios care se intinde pe durata mai mult sedinte.
Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgeti pentru a avea fatele ceramice?
Pasul 1: Medicul realizeaza un set de fotografii initiale si ia o amprenta a dintilor pe baza careia sa va confectiona in laboratorul de tehnica dentara un model din gips (mulaj sau replica identica a dintilor dumneavoastra). Tot in aceasta sedinta, Impreuna cu medicul, dumneavoastra veti stabili detaliile viitoarelor lucrari protetice tinand cont de ceea ce va doriti: culoare, forma, dimensiuni. Este posibil ca unele dintre dorintele dumneavoastra sa fie imposibil de realizat din motive obiective pe care medicul vi le va expune.
Pasul 2: Pe acest model/replica a dintilor se realizeza modificarile care doresc sa fie obtinute (forma, marime), un fel de „preview„ a variantei finale la care se doreste sa se ajunga. Ulterior aceste modificari se copiaza folosind un material provizoriu direct pe dintii dumneavoastra pentru a face o simulare „live„ a variantei finale la care se doreste sa se ajunga.
Pasul 3: Dintii se pregatesc (slefuiesc) minim invaziv (uneori nici nu este nevoie sa fie slefuiti) si apoi se ia amprenta lor pentru a fi transferata tehnicianului dentar sau unui aparat de frezaj computerizat CAD/CAM. Fatetele se realizeaza din ceramica, la culoarea stabilita in prealabil si se aplica doar pe o suprafara a dintilor, de regula cea exterioara care este vizibila atunci canz zambiti larg.
Pasul 4: Se realizeaza una sau, posibil doua probe intermediare, pentru a verifica detalii tehnice de executie si adaptare dar si cele legate de aspect, estetica si funtionalitate. La aceste probe atat medicu cat si pacientul intervin cu sugestiile si corectiile considerate oportne pentru a obtine rezultatul care a fost programat initial.
Pasul 5: Cimentarea (Lipirea) variantei finale a fatelelor realizare. Aceasta faza este una extrem de importanta deoarece de perfectiunea lipirii de dinte a fatetelor poate depinde succesul lor pe termen lung. Fatetele sunt foarte friabile inainte sa fie cimentate, ele fiind extrem de subtiri (poat avea si dimenini mult sub 1 mm grosime). Manopera de cimentare are mai multe faze in care se pregateste atat dintele cat si fateta prin aplicarea mai multor substante succesive pentru a obtine cea mai buna adeziune intre dinte si ceramica. Dupa cimentare veti primi indicatii si recomandari pe care va trebui sa le urmati pentru a ajuta la succesul pe termen lung al tratamentului p ecare l-ati primit.
Pasul 6: Monitorizare prin verificarea comportamentului lucrarii la consultatii periodice.

Urmărește-ne pe blog-uri

Ai întrebări?

0749 203 455
Clinica Cluj-Napoca

0746 200 274
Clinica Floreşti

Mesajul tău

© 2016 MB Dental. Toate drepturile rezervate de MB Dental.

  • Română
  • English