Cunoscut încă destul de puţin, duşul bucal (sau irigatorul bucal) e undispozitiv inventat în Statele Unite ale Americii în urmă cu mai bine de cincizeci de ani. Pentru întreţinerea igienei orale, utilitatea să este incontestabilă, acesta având rolul de a îndepărta resturile alimentare şi bacteriile din spaţiile interdentare şi subgingivale în care nici periuţă de dinţi şi nici aţa dentară nu reuşesc să ajungă.

Duşul bucal constă într-o pompă de mici dimensiuni care pulverizează cu putere lichidul, contribuind la curăţarea zonelor interdentare ce reprezintă, în medie, 35-40% din suprafaţă totală a dinţilor, adică un procent deloc neglijabil. În funcţie de producător, instalaţia poate fi realizată din plastic, inox sau alte materiale, însă principiul de funcţionare este acelaşi. Întrucât majoritatea cariilor îşi au originea în zonele interdentare, utilizarea duşului bucal este foarte recomandată, acesta fiind extrem de eficient nu doar în combaterea cariilor, ci şi în combaterea halitozei (respiraţia urat mirositoare).

dus-bucal-oralfarm1Cei care nu se lasă uşor convinşi de importantă acestui dispozitiv în întreţinerea igienei orale nu trebuie să uite faptul că, datorită umidităţii acesteia, dar şi a nutrienţilor introduşi aici, cavitatea bucală este în permanentă expusă dezvoltării bacteriilor. De altfel, testul este unul foarte simplu: folosiţi periuţă de dinţi, continuaţi prin a folosi aţă dentară şi, ulterior, utilizaţi duşul bucal pentru a observă câte resturi alimentare nu sunt îndepărtate după primii doi paşi.

Odată convinşi de eficienţa dispozitivului, nu uitaţi totuşi să inversaţi etapele, fiindcă e important că duşul bucal să fie folosit înaintea periajului obişnuit, pentru că pastă de dinţi să poată pătrunde în spaţiile deja curăţate. Pentru a fi folosit de mai mulţi membri ai familiei, alegeţi un duş bucal cu mai multe capete sau, pentru cei mici, un dus bucal conceput special pentru copii. De asemenea, le recomandăm cu încredere duşul bucal tuturor pacienţilor care au punţi dentare, lucrări protetice şi implanturi.

Duş bucal recomandat de clinica stomatologică MB Dental Cluj.

Desigur, pentru orice nelămurire sau informaţie suplimentară în ceea ce priveşte acest mecanism, adresaţi-vă medicului stomatolog.

Să ne zâmbim cu bine!

Follow our Blogs

Do you have questions?

0749 203 455
Clinica Cluj-Napoca

0746 200 274
Clinica Floreşti, Cluj

Mesaj

2020 MB Dental. All rights reserved.

  • Română
  • English