Cum mâncăm de Crăciun?

24/12/2012 by MB Dental

mancareCraciunDe sărbători, răsfăţul papilelor gustative e supliciul dinţilor dacă nu avem grijă să-i protejăm. Această nu înseamnă că trebuie să ne spălăm pe dinţi după fiecare aliment consumat, ci că, în afară periajului pe care îl respectăm după fiecare masă principala a zilei, există câteva reguli de care e bine să ţinem cont pentru a nu ne face dinţii să sufere.

Astfel, deşi casa ne e plină de bomboane, ciocolată şi prăjituri, e recomandat să le consumăm cu moderaţie, dulciurile fiind, aşa cum ştim, una din cauzele principale în formarea cariilor dentare. Dacă nu ne putem ţine la distanţă de ele, ar fi de preferat că, după ce le-am consumat, să nu ne potolim setea tocmai cu băuturi carbogazoase, fiindcă acestea erodează puternic smalţul dinţilor. Apă plată rămâne o soluţie paşnică pentru dinţii noştri.

Fiindcă pe masa de Crăciun nu putem pune, totuşi, numai apă plată, trebuie să mai ştim că, alături de băuturile carbogazoase, vinul reprezintă şi el o ameninţare la adresa dinţilor, fiindcă are un nivel destul de ridicat de aciditate, atacând la rândul său smalţul. Vinul roşu, în particular, pătează cu uşurinţă dinţii. Va sfătuim, de aceea, să consumaţi vin o dată pe zi, în timpul mesei principale, şi să îi contracaraţi efectul cu o felie de brânză, întrucât această echilibrează pH-ul şi sporeşte cantitatea de salivă secretată, reducând totodată activitatea bacteriilor care produc cariile.

Pe lângă brânză, putem consumă cu încredere nuci şi alune (nesărate), bogate în calciu şi vitamina D. Se înţelege de la sine faptul că e mai indicat să le consumăm simple decât preparate în torturi şi prăjituri. Adăugăm pe lista alimentelor prietenoase cu dinţii noştri legumele (în special broccoli) şi fructele proaspete (cu atenţie sporită la citrice, de care, iarăşi, nu trebuie să abuzăm), precum şi carnea de peşte şi de curcan.

Dacă, de sărbători, se întâmplă să mâncaţi mai mult în deplasare, nu uitaţi, totuşi, că guma de mestecat nu suplineşte periajul cu pastă de dinţi.

Să ne zâmbim cu bine!

Follow our Blogs

Do you have questions?

0749 203 455
Clinica Cluj-Napoca

0746 200 274
Clinica Floreşti, Cluj

Mesaj

2020 MB Dental. All rights reserved.

  • Română
  • English