Caz Tratament Endodontic microscop 4.5, 4.7, 4.8

04/03/2012 by MB Dental

Microscopul Operator Dentar a devenit uluitor de rapid o tehnologie indispensabilă în realizarea tratamentelor stomatologice. Canalele radiculare care până nu demult se puteau prepara doar “după simţul tactil” pot fi acum văzute la microscop.

Fiecare etapă a unui tratament radicular poate fi substanţial îmbunătăţită cu ajutorul microscopului. Statisticile arată că în SUA aproximativ 75% dintre medicii specialişti în endodonţie utilizeza microscopul dentar pentru realiazarea tratamentelor radiculare.

Prezenţa unor leziuni carioase profunde complicate cu diferite stadii de afectare pulpara au impus efectuarea tratamentului endodontic la nivelul premolarului şi molarilor inferiori (4.5, 4.7, 4.8).


Prepararea canalelor radiculare s-a realizat cu sistemul ProTaper rotativ, la 4.5 şi 4.7, şi cu sistemul ProTaper manual în cazul molarului 4.8.

Ulterior s-a realizat armarea cu pivoţi din fibră de sticlă (Glassix) şi aplicarea unei restaurări protetice fixe.

Radiografie digitală de control, cu conuri de gutapercă de conicitate 2%, după înregistrarea electronică a lungimii canalelor radiculare (Morita Tri Auto ZX):


Caz-Tratament-Endodontic-microscop_1

Obturarea canalelor radiculare a fost realizată prin tehnica de compactare laterală la rece, folosind conuri de gutapercă GT (de conicitate crescută).


Caz-Tratament-Endodontic-microscop_3

Radiografii postoperatorii  4.5, 4.7:


Caz-Tratament-Endodontic-microscop_4

Pe canalul distal al molarului 4.7 se observă radiotransparența dată de pivotul din fibră de sticlă aplicat pe canalul distal după obturare:

La nivelul molarilor au fost identificate cate 2 canale meziale si un canal distal.
Radiologic canalele meziale se suprapun.


Autor

Dr. Cristina Andrei, medic specialist endodont


Urmărește-ne pe blog-uri

Ai întrebări?

0749 203 455
Clinica Cluj-Napoca

0746 200 274
Clinica Floreşti, Cluj

Mesaj

© 2016 MB Dental. Toate drepturile rezervate de MB Dental.

  • Română
  • English